U Sarajevu održana VIII. sjednica Središnje uprave HKD Napredak

Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Sarajevu je, u subotu 17. listopada 2020. održana VIII. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak“.

Na početku sjednice usvojen je zapisnika s VI. I VII. sjednice Središnje uprave, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestiteljica po ovoj točci, Dragana Radić Poljo, voditeljica Stručne službe HKD Napredak istaknula je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Potom su potvrđene odluke donesene na VI. elektroničkoj sjednici Središnje uprave a kojom je definiran dnevni red 67. Glavne izvještajne Skupštine HKD Napredak.

Jedna od glavnih tema sjednice, o kojoj je nazočne izvijestila članica Središnje uprave Ivana Barišić, predsjednica Organizacijskog odbora, bila je predstojeća 67. Glavna izvještajna Skupština HKD Napredak koja bi se odlukom Središnje uprave, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, trebala održati u Mostaru u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u subotu, 24. listopada 2020. godine.

U slučaju da se epidemiološka situacija vezana za pandemiju koronavirus u međuvremenu pogorša održavanje Skupštine bit će prolongirano. Inače, na Skupštini se trebaju naći izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te Napretkovih podružnica i udruga. Središnja tema ovogodišnje Skupštine je 30. godina od obnove rada Društva.

U nastavku sjednice Izvješće Povjerenstva za mlade i stipendije prezentirao je dopredsjednik HKD Napredak, Josip Križanović, predsjednik Povjerenstva istaknuvši da je pripremljen Nacrt novog Pravilnika o stipendiranju koji je usklađen s Bolonjskim sustavom studiranja temeljem kojeg će se krajem godine raspisati natječaj za dodjelu stipendija članicama i članovima HKD Napredak za akademsku 2020./2021. godinu.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Povjerenstva za podružnice i članstvo prezentirao je izvješće tog Povjerenstva istaknuvši kako je u tijeku proces evidencija članstva podružnica temeljem kojeg će se izraditi jedinstveni registar članstva i nove jednoobrazne članske iskaznice na razini cijelog Društva. Landeka, koji je također i predsjednik Povjerenstva za izdavaštvo i medije, informirao je nazočne da je iz tiska izašao Napretkov zidni kalendar za 2021. godinu. Kalendar je konceptualno osmišljen kao tematski, a tema ovog kalendara su vodopadi u Bosni i Hercegovini, te da je u pripremi i Napretkov godišnjak.

Predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović prezentirao je informaciju o aktivnostima ovog povjerenstva u proteklom razdoblju.

Na sjednici je također donesena i odluka da se dugogodišnja članica Središnje uprave Venka Zorić kooptira na upražnjeno mjesto dopredsjednika HKD Napredak dok je prijedlog Središnje uprave za upražnjeno mjesto članice Središnje uprave prof. dr. sc. Vanda Babić, dopredsjednica Napretkove zadarske podružnice.

Predsjednik dr. Čiča upoznao je članove Središnje uprave kako je potpisan Sporazum o suradnji četiri nacionalna kulturna društva u BiH i zajedničkom koncertu ovih Društava u sarajevskoj Vijećnici te o nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (EZA)  u Zagrebu, čija je tema bila  “Bolje obrazovanje i cjeloživotno učenje preduvjet za bolju budućnost mladih”. Predsjednik je također nazočne informirao i o nedavnom posjetu podružnici Napretka u Živinicama.