Održana Napretkova akcija za pomoć beskućnicima u vrijeme epidemije


Jučer je završena Međunarodna humanitarna akcija 72 sata bez kompromisa koju za Hrvatsku organizira SKAC (Studentski katolički centar), a u koju se, kao i proteklih godina, uključilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar. Ovoga puta to je učinio sa svojom volonterskom grupom AGAPE što je ujedno bila njihova prva humanitarna aktivnost nakon osnutka sredinom rujna ove godine.

Moto ovogodišnje akcije organiziran je pod nazivom S BESKUĆNICIMA I U VRIJEME KORONE. Uz SKAC i Napretkovu volontersku grupu AGPE, uključili su se i članovi Udruge za borbu protiv beskućništva Fajter, s čijim članovima Napredak ima dobru suradnju u nekoliko prethodnih projekata, a neki od članova i sami su prošli kroz pakao beskućništva.
Što je beskućništvo i kako se u tome može naći svatko od nas, bila je jedna od tema jučerašnje akcije s kojom su Napretkovi volonteri nastojali upoznati sve zainteresirane građane. A da se beskućnikom može postati za samo desetak sekundi, pokazao je to potres koji je u ožujku pogodio Zagreb. Pored elementarnih nepogoda veliki uzrok beskućništva povezan je s nemogućnošću vraćanja različitih kredita nastalih s gubitkom posla, nemogućnost plaćanja stanarina i osnovnih režijskih troškova, ovrhe te niz drugih nevolja koje mogu zadesiti svakoga i normalan život pretvoriti u pakao beskućništva.

Pandemija koja je zadesila cijeli svijet naročito je pogodila ovu marginaliziranu skupini ljudi kojoj je to stvorilo još jedan dodatni ogromni problem. Međutim, njihov problem nije samo njihov, nego je to i problem svima onima koji dolaze izravno ili posredno u kontakt s njima jer je riječ o ljudima bez adrese koji se u stalnoj borbi za preživljavanje nalaze na različitim javnim mjestima, rekao je Mile Mrvalj, predsjednik udruge Fajter.

Volonteri su građanima, zajedno s beskućnicima, prodavali časopise udruge Fajter čiji prihod od prodaje ide direktno beskućnicima kao i informativne letke na koji način građani mogu svojim materijalnim i novčanim prilozima pomoći beskućnicima. Problemi beskućnika nisu samo materijalne prirode. Mnogo teži i bolniji su psihološki problemi koji ostavljaju trajne posljedice i često su presudni za njihov oporavak i povratak normalnom životu.

Ova akcija polučila je dobre rezultate i kod samih volontera koji su izrazili želju za daljnjim sudjelovanjem u sličnim aktivnostima koje organizira Napredak kao i drugim njegovim djelatnostima, što govore brojne poruke volontera koje su nakon akcije stigle na Napretkovu adresu.