Coolturnom špicom završen festival Ja BiH 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020.

Tekst: ß.K.
Fotografije: Ognjen Karabegović

Vodeći se idejom Miroslava Krleže koji kaže: „Umjetnošću čovjek mjeri vrijednost svojih nazora o svijetu i o zbivanju. S njom se čovjek miče tminama i fosforescira na mračnom dnu stvarnosti, osvjetljavajući svoju tamnu stazu njenim sjajem, kao magičnim sumpornim okom, i tako se miče između zvijezda i tako živi“ i ove subote, 17.10., u doba korona krize i još uvijek vidljivih posljedica,  ne tako davnog podrhtavanja zagrebačkog tla, što je uvelike otežalo organizaciju i  održavanje festivala Ja BiH….5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020., u inat i unatoč svemu festival je zatvoren još jednom Coolturnom špicom.

Na samom početku špice u ime organizatora festivala Udruženja za promociju kulture i umjetnosti „ja bih“, HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centara goste i posjetitelje su pozdravili Ismet Efendić i Goran Štrbac. Veliku zahvalu na pomoći i podršci uputili su svima koji su omogućili da se ovaj petodnevni festival umjetnosti i prijateljstva održi, a to su prije svih Grad Zagreb na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem, , Ministarstvo kulture i sporta FBiH na čelu sa ministricom Zorom Dujmović, Kanton Sarajevo, a pored njih i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, te Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Zagreba.

Hrvoje Pukšec, Josip Mlakić i Dragan Despot

U prvom dijelu Coolturne špice održana je vrlo zanimljiva književna tribina sa jednim od glavnih gostiju festivala, Josipom Mlakićem, bosanskohercegovačkim književnikom, scenaristom i dobitnikom brojnih književnih i filmskih nagrada. Tribinu je moderirao novinar i filmski kritičar Hrvoje Pukšec, a kao gost i prijatelj Mlakića nastupio je i doajen hrvatskog glumišta Dragan Despot.

Iako po obrazovanju inženjer strojarstva, Pukšec nas je u razgovoru s Mlakićem upoznao i naglasio da se radi o vrlo produktivnom piscu koji je u zadnjih dvadesetak godina objavio niz romana i četiri zbirke kratkih priča. Istaknuo je kako je Mlakić dodatno zanimljiv jer se bavi i pisanjem scenarija i po njegovim scenarijima je snimljeno nekoliko filmova, među njima i film „Imena višnje“ redatelja Branka Schmidta za koji je dobio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu. Upravo uz tu nagradu veže se zanimljiva priča u kojoj smo doznali da Mlakić nije bio prisutan na dodjeli iste, te mu je poslana poštom ali je zbog administrativnih peripetija zapela na carini. Nakon dužeg vremena iako malo izgrebena, stigla u ruke dobitnika. Kako Mlakić u šali reče ko da je netko probavao je li pravo zlato. Osim scenarija za igrane filmove, Mlakić piše scenarije i za dokumentarne filmove. Dokumentarni flm „Ljudi koji su sadili drveće“, za koji je napisao scenarij prikazan je u filmskom dijelu festivala.

Dragan Despot

Da bi nam dočarao svijet o kojem Mlakić piše, glumac Dragan Despot pročitao nam je još neobjavljenu priču „Nindža“, koja će biti dio budućeg Mlakićevog romana sastavljenog od 24 priče. Priča na specifičan način opisuje jedan dan, za vrijeme primirja, u jednom podijeljenom bosanskohercegovačkom gradu s vrlo plastičnim i izražajnim dijalozima. Priča je to koja nas baca u surovu nedavnu stvarnost, dijelom nasmije i na kraju iznenadi okrutnim raspletom događaja. Autor je naglasio kako je ista nastala po stvarnom događaju. Mlakić je istaknu kako mu je posebna čast što Despot sudjeluje na tribini, tim više  što igra glavnu ulogu u filmu „Mrtve ribe“ za koji je Mlakić napisao scenarij a Despot rekao da mu je to jedna od najdražih uloga koje je igrao.

Valerija Nikolovska i Lima Baraković band

Za drugi, glazbeni dio špice, iako nije bio s nama kumovao je aranžer i skladatelj Ante Gelo. Ovom prilikom nastupili su vrhunski glazbenici Valerija Nikolovska, jedna od najboljih hrvatskih jazz pjevačica, Bruna Matić na bubnjevima, Viktor Lipić, klavijature, vođeni legendarnim basistom Mladenom Barakovićem Limom. Publika je uživala u zvucima soula, jazza i bluesa u bezvremenskim hitovima kao što su Beautiful love, Sunny, Everyday I have the Blues….

Za gledatelje koji nisu mogli biti s nama direktan prijenos preko svoga R+ kanala osigurao je Robert Zuber.

Ovogodišnji festival 5 dana Sarajeva u Zagrebu i Coolturna špica pokazali su kako unatoč mnogim ograničenjima i poteškoćama uvjetovanim korona krizom, silni trud i pozitivna vibra kako gostiju –učesnika tako i organizacijskog tima na kraju mogu uroditi plodom i iznjedriti još jednu dobru i pozitivnu priču.