U Napretku predstavljena vina Vinarije Nuić

Prezentacija Vinarije Nuić u Napretkovom kulturnom centru

U ponedjeljak, 8. studenoga 2021. godine u dvorani Napretkovog kulturno centra predstavljena je još jedna vinarija u nizu vinarija s područja Zapadne Hercegovine. Ovoga puta, bila je to Vinarija Nuić koja je te večeri predstavila čak deset vina odabranih sorti.

U odsutnost vinara Josipa Nuića, ovoga puta vinariju Nuić predstavio je Vjekoslav Madunić, a o vinima i svim vinskim čarima govorio je iskusni sommellier Tomislav Jakopović.

Vjekoslav Madunić predstavio je Vinariju Nuić.

Vinogradi su smješteni u srcu Hercegovine koji se nalaze na potezu Crnopod – Međugorje, gdje se nalaze i sama vinarija. Na 7 ha posađeno je preko 30 000 loza od autohtonih vrsta žilavke i i Blatine, tu su još Kratošija, Trnjak Cabernet Sauvignon i Plavac Mali. Vinogradi su vremenom prošireni s novim nasadima trsova na dodatnih 21 ha vinograda te su uz postojeće sorte zasađene Cabernet Franc, Syrah, te korčulanski Pošip.
Gosti prezentacije bili su i poznati hrvatski vinari Davor Zdjelarević i Ante Ledić koji su se pridružili u ocjenama Nuićevih vina.

Na prezentaciji Vinarije Nuić sudjelovali su i hrvatski vinari Ante Ledić i Davor Zdjelarević

Ante Ledić legendarni hrvatski vinar rekao je o Nuićevoj Žilavki: “Moj dojam je da je žilavka izuzetno kvalitetna sorta koje nažalost još nema u drugim vinskim područjima Hrvatske. Volio bih da se u perspektivi sa ovog malog hercegovačkog teritorija proširi Hrvatskom i da zauzme puno veće mjesto u ponudi, posebice na Jadranu”.
Općeniti je zaključak nekoliko najagilnijih govornika, interakcija je u radionici bila odlična Zdjelarević, Kozarčanin, Ledić, Novak, da su sva četiri početna bijela vina (grk, žilavka, pošip i žilavka selekcija ) elegantna, zaokružena i u nekoj korelaciji sa crnima koja su slijedila uspješnija.

I glumac Goran Grgić uživao je u čarima vina hercegovačkog podneblja

Davor Zdjelarević je pohvalio svoje hercegovačke kolege, jasno i Nuića, spominjući Isusa. “Put do uspjeha posut je trnjem a Hercegovci su dobili zadatak da naprave odlično vino na tom putu i zato se zove TRNAK/TRNJAK”.

Blatina vrhunska iz 2016. izazvala je dosta pozornosti pa i oprečnih stajališta. Jakopović je smatra zrelom, nije višedimenzionalno ali su sve bitne karakteristike sorte naglašene a tanini nisu zaobljeni kao u blatini barrique 2017. 14.5% alkohola koja je rađena od selekcioniranog grožđa, izražene mineralnosti, svježija u udnosu na prethodnu iz 2016. Uz neke zamjerke na visinu cijena obje blatine zaključak je da u barikiranoj ne prevladava drvo i da je dobro ukomponirana a karakteriziraju je i mirisi crnog i crvenog voća.

Sommellier Tomislav Jakopović govorio je biranim riječima o karakteristikama izloženih vina.

I na kraju trnjak 2016. kojega se u vinariji može nabaviti za 35 km rečeno je da je sorta možda i najpotentnija na našem dijelu mediteranskog vinskog područja. Zasada ne znamo što bi ova sorta mogla napraviti sjevernije od Dalmacije ali bi vrijedilo pokušati. Vino je više dimenzionalno, pravi reprezent hercegovačkoga tla i flore. Može još dugo trajati , pokazuje moć i eleganciju. Bilo je tu i citiranja Bele Hamvaša “Na koncu će ostati samo njih dvojica Bog i vino”. Ledić koji je izgovorio te riječi pita se: “Da li se isplati prodavati ovako dobra vina (trnjak) kada NIŠTA BOLJE za te novce ne možete kupiti.”

Bogata lepeza vina Vinarije Nuić.