Predstavnici Napretka sudjelovali u radu seminara o mobilnosti radnika unutar EU

Prošlog vikenda, točnije 5.–7. studenog o.g., u termama Levico nedaleko od Trenta, Italija, održan je međunarodni seminar na temu „Mobilnost europskih radnika za vrijeme nakon pandemije“, na kojemu su sudjelovali i predstavnici HKD Napredak.

Seminar su organizirali udruga Trentini nel Mondo, Italija i Nacionalna unija udruga doseljenika i iseljenika (UNAIE), također iz Italije uz pomoć Europskog centra za radnička pitanja (EZA) te uz financijsku potporu Europske unije. U ime Napretka u radu seminara sudjelovali su Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak i Goran Štrbac.

Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak na EZA seminaru

Seminar sa vrlo aktualnom temom i sa iznimno velikim brojem izlagača, okupio je sudionike i predavače iz nekoliko europskih zemalja. Pored domaćina iz Italije, tu su još bili predstavnici različitih organizacija, članica EZA-e, ali i drugih udruga iz Španjolske, Portugala, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Belgije.

Udruga Trentini nel Mondo ima preko dvjesto klubova (neka vrsta zavičajnih klubova) u 26 zemalja na četiri kontinenta. Jedan od osnovnih ciljeva im je društvena solidarnost i pomoć migrantima iz Trentina, svima onima koji su porijeklom iz Trentina a koji su nekada (davno ili skoro) otišli s prostora ove talijanske pokrajine. Zanimljivo je kako se jedan od njihovih klubova nalazi u Tuzlanskoj županiji u BiH. Iz tog razloga su na seminaru bili prisutni i predstavnici Udruge građana talijanskog porijekla “Rino Zandonai” iz Tuzle, te predstavnici Tuzlanske županije na čelu s premijerom županije.

Problemi mobilnosti radnika unutar Europske unije aktualni su u svako vrijeme a posebno u ovim pandemijskim vremenima. Zbog sveukupne situacije s migrantima kojoj smo svjedoci svaki dan te dodatno zbog ograničenja i restrikcija migracije radnika uzrokovanih pandemijom covida-19, ova tema tim više dobiva na značaju. Stoga Hrvatsko kulturno društvo Napredak, koje od svoga osnutka njeguje kulturu dijaloga i socijalnu osjetljivost prema ranjivim skupinama, želi dati svoj obol na ovakvim i sličnim seminarima. Također Napredak kao punopravni član EZA-e ima zadaću doprinositi i pomagati svojim iskustvom u rješavanju ovakvih i sličnih tema i nastojati će to činiti i u budućnosti.