U Napretku održan međunarodni skup o turizmu na Mediteranu

U srijedu, 19. lipnja 2024. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu  održana je XXIII. Rasprava o turizmu na temu na “TURIZAM NA MEDITERANU: Izazovi, politike, upravljanje i inovativni odgovori” u organizaciji Instituta za turizam i HKD-a Napredak – Napretkovog kulturnog centra. Ovoga puta sudionici panel diskusije bili su iz pet mediteranskih zemalja (Španjolske, Grčke, Francuske, Italije i Hrvatske kao domaćina.

Ovaj međunarodni skup okupio je stručnjake, istraživače i donositelje odluka iz pet mediteranskih zemalja kako bi raspravljali o ključnim izazovima, politikama i upravljačkim strategijama u sektoru turizma na Mediteranu. Kroz panel raspravu, sudionici su dijelili svoja iskustva, primjere najbolje prakse i inovativna rješenja koja pridonose održivom razvoju turizma u regiji. Cilj skupa je promicanje održivog turizma i prilagodbe klimatskim promjenama.

Neki od glavnih ciljeva ovih Rasprava bili su:

  • Identificiranje ključnih izazova s kojima se suočava turizam na Mediteranu, uključujući okolišne, ekonomske i društvene aspekte,
  • Razmatranje postojeće politike i upravljačke strategije koja utječe na razvoj turizma u mediteranskim zemljama,
  • Predstaviljanje inovativnih odgovora i rješenja za održivo upravljanje turizmom, uključujući primjenu novih tehnologija i pristupa te promicanje suradnje među mediteranskim zemljama u cilju poboljšanja regionalnih politika i praksi u turizmu.

U panel diskusiji sudjelovali su: Jose Fransisco Benitez Santos, Andalucia Ministry of Tourism, Culture and Sport iz Špajolske, Jordi Juarez, Commission Interméditerranéenne de la CRPM iz Francuske, Arnau Teixidor Costa, IUCN Centre for Mediterranean Cooperation iz Španjolske, Xanthi Chantzistrountsiou, Hellenic Society for the Protection of Nature (HSPN) iz Grčke, Luisa Mulas, Region of Sardinia, SVASI iz Italije te Izidora Marković Vukadin, Institut za turizam, koje je uz svoju uvodnu prezentaciju bila ujedno i moderatorica ovog panela.