HKD Napredak: Završio prvi međunarodni seminar EZA-a organiziran u Bosni i Hercegovini

Drugi dan, subota 15. lipanj, Međunarodnog seminara “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava”, koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak u partnerstvu s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) i uz financijsku potporu Europske unije otvoren je u bloku s temom pod nazivom “Mjere i strategije za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage” koju je otvorila Hatidža Jahić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, koja je napomenula da je i dalje velika stopa nezaposlenosti u BiH, da se broj stanovnika sve više smanjuje i kako je veliki problem u nedostatku komunikacije.

Hatidža Jahić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu

Predstavnica GenZ generacije Anesa Ališić, članica Udruženja “Business women of Bosnia and Herzegovina”, govorila je o vlastitim iskustvima i usporedbama obrazovanja i rada u BiH i Austriji, te ponudila strategije za smanjenje nezaposlenosti i odljeva radne snage u inozemstvo, dok je Erna Lučić, izvanredna profesorica na Katedri za socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli, govorila o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada, te o korištenju porodiljnog dopusta i prava oba roditelja.

Anesa Ališić, predstavnica GenZ generacije
Erna Lučić, izvanredna profesorica na Katedri za socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli

Miroslav Valenta, voditelj projekata pri Caritasu BiH, je govorio o osnivanju Caritasa u BiH, koji ulaže u rješavanje problema nezaposlenosti i odljeva radne snage. Stvorili su program savjetovanja za mlade, gdje pružaju pomoć i usmjeravaju mlade kako bi se što prije snašli na tržištu rada, a nakon izlaganja slijedila su pitanja i rasprava, posebice vezano za problematiku u obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Miroslav Valenta, voditelj projekata pri Caritasu BiH

Drugi blok seminara s temom “Priljev migranata i migrantska politika – utjecaj na tržištu rada” bio je ujedno i posljednja tema na EZA seminaru koji se po prvi put organizirao u Bosni i Hercegovini koje je krajem prošle godine stekla status kandidata za ulazak u Europsku uniju. Problem s migrantima s jedne strane i manjak radne snage u zemljam Europske unije, problemi su koji već nekoliko godina ozbiljno opterećuju kako zemlje Europske tako i one u njihovom susjedstvu.

Prvi od izlagača na tu temu bio je Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, koji se nadovezao se na prijašnja predavanja vezano za obrazovanje i strategijama za njegovo poboljšanje. Nastavio je s povijesnim činjenicama o migracijama te rekao kako su migracije ljudski mehanizam za preživljavanje.

Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu

Miroslav Landeka, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, govorio je o demografskom slomu BiH te stanja na tržištu rada i o izdavanju radnih dozvola, te ukazao na činjenicu sveprisutnog odlaska mladih obrazovanih građana iz BiH. „Značajan odlazak mladih ljudi, odnosno odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, između ostalog, otvorio je i pitanje stvaranja pretpostavki za zapošljavanje migranata iz drugih zemalja, odnosno njihovog integriranja u bh. tržište rada u skladu s potrebama poslodavaca“, rekao je Landeka u svom izlaganju.

Miroslav Landeka, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena suradnica u Institutu za turizam u Zagrebu, dala je pogled na analizu medijskih objava o migrantima, o podjeli migranata te o negativnim stereotipima o migrantima i jezičnim barijerama koje se stvaraju pri zapošljavanju migranata u Hrvatskoj, dok je Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg u Njemačkoj, govorio je o pojedinačnom savjetovanju i predlaganju rješenja političarima, i kako se od 2015. godine suočavaju s problemima migranata kao i o mogućim rješenjima i slobodnoj mobilnosti migranata.

Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena suradnica u Institutu za turizam

Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg, govorio je o pojedinačnom savjetovanju i predlaganju rješenja političarima, i kako se od 2015. godine suočavaju s problemima migranata kao i o mogućim rješenjima i slobodnoj mobilnosti migranata.

Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja i rasprave.

Po završetku rasprave u ime organizatora nekoliko prijedloge zaključaka seminara predložio je Goran Štrbac, a seminar je zatvorio dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, zahvalivši tom prigodom svima sudionicima na dolasku, aktivnom sudjelovanju i prezentiranim iskustvima u svojim oblastima, uz opasku kako je prvi seminar u Bosni i Hercegovini kvalitetom izlaganja i raspravama kao i organizacijom dobio visoku ocjenu,  te da se raduje sljedećem zajedničkom susretu.

Goran Štrbac predložio je zaključke seminara EZA-e u Sarajevu

HKD Napredak