U Napretku nastupio ansambl DUO CROATICO

Sinoć, 27. svibnja 2024. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu nastupio je ansambl komorne glazbe DUO CROATICA gdje su se predstavili zanimljivim programom u kombinaciji od klasične glazbe do moderne te tradicionalne glazbe obrađene u novim aranžmanima prilagođene njihovim instrumentima.

Duo Croatico je novoformirani ansambl komorne glazbe koji se sastoji od bandoneonistice i harmonikašice Martine Jembrišak te klarinetista i saksofonista Valentina Šeremeta. Iako je Duo Croatico osnovan 2023. godine svojom zanimljivom kombinacijom instrumenata i raznovrsnošću repertoara nailazi na veliki interes kod publike što je pokazao i sinoćnji koncert.

Valentin Šeremet, rođen je u Zagrebu i hrvatski je klarinetist, saksofonist i učitelj. Počeo je učiti svirati puhačke instrumente poput trube i eufonijuma, ali se opredijelio za klarinet te stekao diplomu prvostupnika i magistra muzike 2021. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu pod mentorstvom profesora Vedrana Tuca. Tijekom studija prisustvuje mnogim seminarima s poznatim profesorima poput Ernesta Molinarija, Davora Rebe, Radovana Cavalina, gdje ima priliku čuti različite poglede na sviranje klarineta kao i na samu glazbu te usavršiti svoje vještine sviranja. Osim klarineta, tijekom godina svira i saksofon pa surađuje s mnogim grupama i orkestrima poput Sarajevo Big Banda, Sarajevo Dixieland Banda, Vox Meduze, Požeškog Big Banda i drugi. Surađuje sa Sarajevskim filharmonijskim orkestrom kao stalni član orkestra te često nastupa s Orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Mostarskim simfonijskim orkestrom. Nastupao je u nizu koncertnih dvorana među kojima je KC Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Martina Jembrišak  je hrvatska harmonikašica, producentica i glazbena menadžerica prepoznata po “preciznosti, posvećenosti detaljima, izraženoj glazbenoj osobnosti i osjećaju za glazbeni izraz” (Cantus). Martina je najveće priznanje dobila 2020. godine kada je nagrađena nagradom Ivo Vuljević, koja se dodjeljuje najboljem mladom hrvatskom glazbeniku godine.

Za početak sinoćnjeg koncerta odabrana je „Hrvatska razglednica“, splet tradicionalnih narodnih pjesama u obradi Martine Jembrišak nakon čega je uslijedila Bruccijeva „Međimurska“ te Handelova „Sarabande“.

Uz „Menuet“ Dore Pejačević izvedena je i skladba još jednog domaćeg autora, Blaženka Juračića „Neretvljanski pejzaži“. Za kraj koncerta izvedene su dvije kompozicije Astora Piazzolle: „La misma pena“ i „S̓ il vous plait“, a za cijeli program publika ih je nagradila velikim pljeskom.

Koncert su organizirali HKD Napredak i Duo Croatica, a u ime domaćina, Napretkovog kulturnog centra sve prisutne pozdravio je Goran Štrbac, član Uprave NKC-a.

Ovo je bio još jedan u nizu njihovih uspješnih koncerata po Hrvatskoj i uvod u skoru turneju koncertima po Australiji i Novom Zelandu 2024. godine kao i sudjelovanje na dva najveća festivala harmonike u tom dijelu svijeta.