U Karlovcu otvorena izložba Zorana Filipovića „1991.“

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj svečano je otvorena izložba fotografija “1991.”, fotografa, književnika i publiciste Zorana Filipovića. Izložbu je otvorio Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Izložba Zoran Filipovića “1991.” je prvi put postavljena u Gliptoteci HAZU u Zagrebu u jesen 2016. Godine i od tada je obišla niz muzeja i galerija diljem Hrvatske i Bosne i Hrcegovine u kojoj na najizravniji način fotografijom svjedoči o prvoj godini rata 1991. i pokriva sva ratišta od Vukovara do Dubrovnika prikazujući također i mala mjesta velikih stradanja i razaranja poput Voćina, Slunja, Turnja i drugih. Tamo gdje je postojala ljudska patnja, bio je i fotograf čija ga je savjest obvezivala da tu patnju zabilježi, ovjekovječi i pošalje u svijet.

Uz gradonačelnika Damira Mandića o izložbi su govorili Juraj Horvatin, kustos izložbe, Igor Čulig, ravnatelj Muzeja Grada Karlovca, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja RH Tome Medveda Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini.

O svojoj izložbi govorio je i autor Zoran Filipović, koji je naglasio važnost sjećanja na strahote rata s ciljem da se tako što više nikada ne ponovi.

Na izložbi u Karlovcu prisustvovali su i predstavnici HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu čiji je Zoran Filipović dugogodišnji član i suradnik u različitim projektima u kulturi.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 30.svibnja do 30. rujna 2024. godine.