U Napretkovom kulturnom centru održano predavanje „Život bez stresa“

U srijedu, 26. svibnja 2021. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održano je zanimljivo predavanje pod nazivom Život bez stresa. Predavanje je održala Nikoleta Vujović, psihoorijentolog i mentalna trenerica, koja se već više od 25 godina bavi izučavanjem i primjenom različitih psihoterapijskih metoda s ciljem kontrole stresa i razvojem uma.

Ovo predavanje organizirali su Lions klub Kontesa Nera u suradnji s HKD Napredak – Napretkovim kulturnim centrom, a dobrovoljni prilozi prikupljeni od posjetitelja namijenjeni su za pomoć slabovidnim i slijepim osobama.

Na početku predavanja sve prisutne u ime organizatora pozdravili su Olivera Buzadžić, predsjednica Lions kluba Kontesa Nera i Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra.

Protekla godina i sve ono što se događalo u njoj, od potresa pa do „novog normalnog“ uzrokovanog pandemijom COVID-a 19 te uz sve druge postojeće probleme, otvorili su prostor naglom povećanju stresa i mentalnih poteškoća kod ljudi. Stresa je bilo i bit će ga do kada bude svijeta i vijeka, nekada više, a nekada manje, ali ono što možemo napraviti to je pronaći način kako se nositi s njime. Stresa, nažalost nisu pošteđena čak niti djeca. Nove tehnologije, ubrzan razvoj društva te promjene koje ono donosi sa sobom, često se puno brže odvijaju nego što to čovjek može prihvatiti, a rezultat takvog ubrzanog načina života dovodi do povećanog stvaranje stresa koji kao krajnji produkt uzrokuje ozbiljna psihološka i patoloških stanja.

Kako se nositi sa stresom, kako ga smanjiti i obuzdati te kako olakšati svoje psihološko stanje, pokušala je prisutnima na prihvatljiv način objasniti mentalna trenerica Nikoleta Vujović u svom jednosatnom predavanju.

Jedan od glavnih uzroka stanja stresa je briga, jer da nije briga najvjerojatnije ne bi bilo niti stresa, a često puta brinemo se i za ono što se nikada neće dogoditi. Trenerica Nikoleta Vujović pokazala nam je grafički prikaz strukture ljudskih briga iz kojeg se moglo vidjeti da se 40% briga nikada ne realizira, da se 30% briga odnosi na prošlost na koju se više ne može utjecati, 22 % su one nepotrebne brige koje nas se i ne dotiču, a tek 8 % njih predstavlja realnu opasnost.

Prema riječima trenerice Vujović, jedna od najvažnijih stvari je na vrijeme uočiti simptome stresa i pravovremeno reagirati kao ne bi došlo do patološkog stanja koje za sobom nosi ozbiljne zdravstvene posljedice.
Tako u osnovne simptome stresa koji se psihički manifestiraju spadaju nesigurnost, nezadovoljstvo, poremećaj sna, nemir, umor, pasivnost, razdražljivost, nedostatak koncentracije i zabrinutost.

Nažalost, pored psihičkih stanja postoje i ona fizička stanja kao što su glavobolja, škripanje zubima, drhtanje, tikovi, bol u mišićima leđa i vrata, lupanje srca i aritmije, znojenje, probavne smetne, gubitak apetita ili proždrljivost, česta potreba za mokrenjem i svrbež. Neka od njih stanja pređu u puno teže oblike koji mogu dovesti do kroničnih oboljenja pa čak i do fatalnog završetka poput moždanog i srčanog udara ili karcinoma na pojedinim ljudskim organima.

Iz svega što se na predavanju moglo čuti, stres je stanje koje u startu moramo ozbiljno shvatiti i primijeniti odgovarajuće metode kako bi se stanje stresa održavalo pod kontrolom. Neke od mogućih metoda oslobađanja od stresa pokazala je i trenerica Vujović. Riječ je o onim vježbama koje svatko od nas može sam primijeniti i olakšati svoje stanje, a za ozbiljnije simptome svakako je dobro potražiti savjet liječnika i psihoterapeuta koji će dati pravu dijagnozu i pružiti odgovarajuću terapiju. Za smanjenje i oslobađanje od stresa jako je bitan zdrav način života i prehrane, tjelesna aktivnost, pozitivno obiteljsko okruženje i vrijeme koje možemo posvetiti sebi.

Prema interesu koje je pobudilo ovo predavanje može se zaključiti da su u ovom vremenu itekako potrebne ovakve teme kako bi se pružila pravovremena informacija i potrebna pomoć.