U Napretkovom kulturnom centru održano predavanje o ljudskom starenju

U srijedu, 28. veljače 2024. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održano je predavanje pod nazivom  Fiziologija tjelesnog starenja i kronobiološka etiopatogeneza” koje je održao prof. dr. sc. Zdenko Kovač. Predavanje su organizirali HKD Napredak – Napretkov kulturni centar, Klub znanstvenika i Klub poduzetnika Udruge Hrvata BiH – Prsten.

U vremenu kada se sve više govori o zdravom životu i produžetku životnog vijeka, predavanje održano u Napretkovom kulturnom centru dalo je odgovore na neka pitanja o različitim procesima koji utječu na ljudsko starenje i životnu dob.  Dodatna prepreka je u jednoznačnom definiranju procesa starenja i njegovo izjednačavanje s pojmom starosti. Iako se u općoj populaciji navedeni koncepti smatraju sinonimima, starenje predstavlja cjeloživotni proces, dok starost podrazumijeva posljednje razvojno razdoblje u životu pojedinca.

Na početku predavanja sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Šimun Babić, član Izvršnog odbora Kluba poduzetnika Udruge Hrvata BiH – Prsten.

Razvojem suvremenog pristupa starenju kojim se naglašavaju pozitivni aspekti funkcioniranja u starijoj dobi, koncept uspješnog starenja sve više dobiva na značaju i postaje predmetom interesa brojnih znanstvenih područja.

Prof. dr sc. Zdenko Kovač pokušao je kroz svoje predavanje ukratko objasniti što sve utječe na proces ljudskog starenja od sastava ljudskog organizma, genetskih predispozicija svakog pojedinca, nasljednih bolesti, utjecaja okoline pa sve do različitih kulturoloških navika i njihovog utjecaja na čovjek.

Glavninu svog predavanja usmjerio je ka sastavu ljudskog organizma i njegovom utjecaju na starenje kroz različite kemijske procese koji se odvijaju u organizmu od utjecaja bjelančevina/masti pri stvaranju nutarnjih otrova, mutacija DNA, energijskog metabolizma i sklonosti pojedinca određenim bolestima kroz proces starenja.

Predavanje, iako osmišljeno kao znanstveno-popularno, privuklo je određeni broj ljudi iz struke, pa tako nisu izostala i konkretna stručna pitanja koja su dodatno razvila diskusiju o ovoj temi te samo predavanje podigla na višu razinu.

Ovo je inače drugo znanstveno predavanje s medicinskom tematikom koje su zajednički organizirali  HKD Napredak – Napretkov kulturni centar, Klub znanstvenika i Klub poduzetnika Udruge Hrvata BiH – Prsten.