Otvorena izložba fotografija POGLEDI S PLANINA

Sinoć, 26. veljače 2024. godine u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom POGLEDI S PLANINA kojom se Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić pridružilo u obilježavanju 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Izložbu su organizirali HKD Napredak – Napretkov kulturni centar i Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić u suorganizaciji s Hrvatskim fotosavezom, Nacionalnim parkom Risnjak, Veleučilištem u Karlovcu i Studentskim centrom Karlovac.

Predstavnici sudionika na projektu izložbe fotografija Pogledi s planina

Na početku programa sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Goran Štrbac, član uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, izrazivši zadovoljstvo što je Napredak u svom prostoru uspio okupiti ljude i institucije koji svoje programe usmjeravaju na rad s mladima u znanstvenim, kulturno-obrazovnim programima u očuvanju prirode i podizanju svijesti o zaštiti okoliša.

Kristina Stanković, moderatorica na otvaranju izložbe i Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

U sklopu programa prikazan je i promotivni film s kojim se predstavila Javna ustanova Nacionalni park Risnjak.

U ime Veleučilišta u Karlovcu i Studentskog centra Karlovac te o suradnji na ovom projektu govorio je profesor Marko Ožura istaknuvši kako fotografije koje su postavljene na izložbi pokazuju neponovljivi trenutak uhvaćen fotoaparatom – igru svjetla i sjene, svega što su mladi/djeca naučili i samostalno primijenili. Neopterećenost materijalnim otvorila im je pogled kroz objektiv prema neprocjenjivom – životu i suživotu u planini, onomu što ljudi Gorskoga kotara žive generacijama, poštivanju prirode, u ovom slučaju planinskih visina i lokacija.

Marko Ožura predstavnik Veleučilišta u Karlovcu i Studentskog centra Karlovac.

Zlata Medak, voditeljica radionica pri Hrvatskom fotosavezu govorila je o nastanku ovog projekta i želji da se u Nacionalnom parku Risnjak, koji je obilježio 70 godina, tim povodom napravi radionica s mladima i obilježi taj značajan jubilej.

Zlata Medak, voditeljica projekata pri Hrvatskom fotosavezu.

U ime Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić koje je i jedno od članica Hrvatskog planinarskog saveza, govorio je njegov predsjednik Mario Milošević. U svom obraćanju naglasio je kako planinarstvo ima duboku tradiciju u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak te da su mnogi njegovi članovi na različite načine ostavili dubok trag u planinarstvu, ali također i u kulturnom, znanstvenom i obrazovnom segmentu. Pri Hrvatskom kulturnom društvu Napredak djeluje i Planinarsko društvo Bjelašnica 1923. iz Sarajeva koje je prošle godine obilježilo 100 godina od svog osnutka.

Mario Milošević, predsjednik Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić iz Zagreba.

Na kraju programa prisutnima se obratio Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak u čijem je okrilju nastao ovaj projekt. Izrazio je želju za budućom suradnjom i zajedničkim projektima s Napretkom u kojem je prepoznao snagu, želju i mogućnost za stvaranje novih pozitivnih sadržaja, posebno u radu s mladima te o zaštiti i očuvanju okoliša.

Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak

Po završetku programa svečano je otvorio izložbu fotografija Pogledi s planina koja se može pogledati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1/I, svakog radnog dana od 10 do 17 sati do 18. ožujka 2024. godine.

Otvorenje izložbe Pogledi s planina

U glazbenom dijelu programa nastupio je Gudački kvartet učenika Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba u sastavu: Antonija Jegić, violina, Leonardo Šitum, violina,  Bianka Saridžić, viola i Adam Horvat, a pod vodstvom njihove mentorice, profesorice Lare Silvestri Valdevit.

Gudački kvartet učenika Glazbene škole Blagoja Berse pod vodstvom mentorice, profesorice Lare Silvestri Valdevit.

Fotografije: Filip Bosnar