Humanitarna udruga „Fajter“ obilježila je okruglih deset godina uspješnog djelovanja

U četvrtak, 22. veljače 2024. godine u prostoru HKD Napredak – Napretkov kulturni centar Humanitarna udruga „Fajter“ obilježila je okruglih deset godina uspješnog djelovanja.

Tim povodom održana je humanitarno prodajna izložba mandala i dodjela zahvalnica najzaslužnijim podupirateljima u radu udruge.

Mile Mrvalj, koji je svima poznat već duži niz godina, osjetio je na svojoj koži sve probleme beskućništva. To ga je potaklo da zajedno s mladom humanitarkom Antonelom Šantek, 2014. godine osnuje Humanitarnu udrugu Fajter – za pomoć i brigu o beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama. U srpnju 2015. godine tiskali su prvi broj časopisa Ulični fajter na hrvatskom jeziku, a 2016. godine prvi broj na engleskom jeziku. I od tada, zajedničkim snagama u suradnji s drugim organizacijama i pojedincima organiziraju razne aktivnosti i događaje za pomoć beskućnicima, kao što su večeri poezije, večeri slikanja, pravljenja malih glinenih skulptura i slično.

Uz pomoć umjetnice Jelene Šuburić organizirana je radionica mandala dot art koju je radila s beskućnicima. Na radionici je prenosila svoje znanje o točkanju, slikarskoj tehnici koja ima terapeutski učinak. Iz te radionice proizašlo je puno radova, koje smo imali prilike pogledati i kupiti na izložbi.

Prilikom dodjele zahvalnica u Napretkovom kulturnom centru – HKD Napredak u Zagrebu, predsjednik udruge Fajter Mile Mrvalj, naglasio je važnost svih onih koji su prepoznali problem beskućništva i svojim djelovanjem pridonijeli njegovom rješavanju. Posebno je naglasio pomoć i razumijevanje HKD-a Napredak s kojim u Zagrebu surađuje još od 2015. godine, kada je i sam postao članom napretkove podružnice u Zagrebu, dodavši kako je mu od ranije poznat rad Napretka u Sarajevu.

Sve prisutne pozdravio je dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra i član Središnje uprave HKD Napredak Dražen Vikić-Topić te se pridružio čestitkama za kontinuiran i uspješan rad Udruge „Fajter“. Napomenuo je kako bi i dalje trebalo raditi na poboljšanju životnih uvjeta beskućnika i njihovom društvenom statusu, te kako će i dalje biti velika potpora gospodinu Miletu i Udruzi „Fajter“.

Suosnivačica Antonela Šantek se prisjetila početaka i prvih trenutaka, te prepreka kroz koje su morali proći kako bi osnovali udrugu. „Sada kada iza sebe vidim što smo sve postigli, to mi daje volju i snagu za daljnje aktivnosti i projekte zajedno s gospodinom Mrvaljom.“

Prigodne zahvalnice dobili su i njegovi najveći podupiratelji: Gorana Gajin, Ana Milčec, Vesna Ribarić, Jelena Šubarić i Goran Štrbac.

Goran Štrbac se zahvalio u svoje ime i rekao kako „…ovo priznanje nije moja zasluga već svih kolega i općenito HKD Napredak!“ Dodao je kako će „HKD Napredak i dalje podupirati Udrugu „Fajter“ u humanitarnom djelovanju kako bi se poboljšao položaj beskućnika i svih socijalno ugroženih skupina.“