U Napretkovom kulturnom centru održana tribina „Kemija za dobro – kemija za zlo“

Sinoć, 13. lipnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru održana je tribina Aktualni trenutak, a naslov tribine je bio „Kemija za dobro – kemija za zlo“, a gost tribine bio je znanstvenik i popularizator znanosti dr. sc. Nenad Raos. U drugom dijelu tribine predstavljena je i njegova nova znanstveno-popularna knjiga pod naslovom „Kemičar u kući – kemija svakodnevnog života“.

Na početku tribine sve prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak koji je ujedno i voditelj ciklusa tribina pod nazivom Aktualni trenutak. Predstavio je gosta tribine dr. sc. Nenada Raosa kao i predstavljače knjige, recenzente dr. sc. Tomislava Portadu i izv. prof. dr. sc. Vladimira Stilinovića, koji su u drugom dijelu tribine predstavili Raosovu novu knjigu.

U  vremenu u kojem živimo, riječ kemija nalazi se vrlo često u uporabi, a iz različitih marketinških razloga, ovisno o tome kakav bi efekt s time trebali postići, koriste je kako bi nešto izgledalo „dobro“ ili „loše“. „Zašto se bojimo kemije?, Je li prirodno zdravije od umjetnoga?, Je li kemija za dobro ili za zlo?“, samo su neka od pitanja na koja je profesor Raos dao odgovor kroz svoje predavanje.

Nastojao je razbiti predrasude o kemiji, odagnati nepotrebne strahove i učiniti je ljepšom i privlačnijom za izučavanje i primjenu u svim životnim situacijama. Tako je u svom, zanimljivom i nadasve duhovitom,  predavanju citirao i profesora Trinajstića: „Kemija prati čovjeka od rođenja do smrti, jer bez kemije nema ni života ni smrti. Bez kemije i kemijskih proizvoda ne bi bila moguća nijedna ljudska djelatnost, ni jednostavna kao što je osobna higijena ili prehrana, a niti složena kao što je slikanje i zdravstvena zaštita. Zbog toga što je kemija sveprisutna u životu čovjeka, neki joj pridaju epitet središnja znanost.“

Nakon predavanja, u drugom dijelu tribine, recenzenti knjige dr. sc. Tomislav Portada i izv. prof. dr. sc. Vladimir Stilinović predstavili su najnovije Raosovo djelo. Kroz pedeset i pet kratkih eseja, naš vrsni popularizator znanosti dr. sc Nenad Raos vodi čitatelja od kuhinje do kupaonice, kako bi razumio zašto se ne može napraviti sredstvo koje čisti sve mrlje, da bi saznao što sve jede u kruhu (kredu, glinu, sapun, stipsu…) te pronašao odgovore na mnoga pitanja, poput onog je li voda iz vodovoda štetna za bubrege i izazivaju li umjetna sladila rak.

„Smatram da je, u današnjem svijetu senzacionalizma i dezinformacija u kojemu se osjeća pad pouzdanja širokih krugova u znanosti i znanstvene doprinose, ovakvo djelo koje na elegantan, duhovit i poučan način ukazuje na sveprisutnost znanosti (u ovom slučaju kemije) u svakodnevnom životu, kao i na nužnost poznavanja kemije za snalaženje u njemu, iznimno relevantno“, rekao je u svom izlaganju profesor Stilinović.

Opći je zaključak da bi ovakav pristup u nastavi, kojeg je prezentirao profesor Raos, smanjio strah kod učenika od nepoznatih stvari u znanosti i pobudio želju za znanstvenim istraživanjima.