Napretkov član u Zagrebu, prof. emeritus Vladmir Peter Goss dobitnik je nagrade za životno djelo “Radovan Ivančević”

Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za životno djelo „Radovan Ivančević“ dodjeljuje se od 2006. godine, povjesničarima umjetnosti za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti tijekom duljeg razdoblja njihova radnoga vijeka, a koja su pridonijela razvoju i ugledu struke u Hrvatskoj i inozemstvu.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske dodjeljuje nagrade u tri kategorije: 1. nagradu za životno djelo; 2. godišnje nagrade za promicanje interdisciplinarnosti, za izložbu, za znanstvenu i stručnu knjigu, za zaštitu spo­menika, za popularizaciju struke, 3. godišnje nagrade za izvrsne diplomske radove.

Prof. emeritus Vladimr Peter Goss

S ponosom javljamo da je dobitnik nagrade za životno djelo “Radovan Ivančević”  za 2022. godinu, Napretkov član u Zagrebu prof. emeritus Vladimr Peter Goss.

„Njegov do­prinos tumačenju hrvatske umjetničke i kulturne baštine kao jednakovrijedne sastavnice kulturne povijesti Europe i svijeta ostat će trajan poticaj i orijentir u promišljanju doprinosa jedne male sredine univerzalnoj kulturi. Šire­ći granice struke, svojim nekonvencionalnim pristupom otvorio je mogućnost razumijevanja i valorizacije kreativ­nih potencijala zajednice i pojedinaca, potencijala koji se tijekom vremena u interakciji s prostorom i povijesnim čimbenicima pretaču u djela umjetnosti i kulture“, stoji u biltenu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Prof. emeritus Vladimr Peter Goss (Gvozdanović) rođen je u Zagrebu 1942. Ostvario je izuzetnu karijeru na tri kontinenta. Objavio je 19 znanstvenih knjiga i 120 članaka, te sudjelovao kao govornik ili predsjedatelj na 85 znanstvenih skupova. Posebno se bavi organizacijom prostora, kulturnim krajolikom i teorijom umjetničke kritike.

Svečana dodjela nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2022. godinu održati će se u srijedu, 28. lipnja 2023. u 12,00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Više u Biltenu DPUH 2023/06/_205.pdf