U Napretkovom kulturnom centru obilježena 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića i Mahatma Gandhija

U subotu, 2. listopada 2021. godine, na rođendan Mahatme Gandhija, Hrvatsko – indijsko društvo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Hrvatska paneuropska unija obilježili su predstavljanjem pretiska knjige „Naš Gandhi“, francuskog književnika Romain Rollanda. Reprint knjige „Naš Gandhi“ na hrvatski je preveo Josip Vandekar, a objavljena je 1924. godine u nakladi Radićeve Slavenske knjižare u Zagrebu.

Obilježavanje 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića i Mahatma Gandhija u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Ove godine obilježava se i 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića, pa ova knjiga koju je Stjepan Radić u svom predgovoru naslovio „Hrvatski mirotvorni i indijski nenasilni pokret“, daje dodatnu težinu ovoj knjizi koja je povezala dvojicu suvremenika, koji se osobno nikada nisu poznavali, a svoje živote obilježili su politikom nenasilja, borbom za mir i slobodu svojih naroda te borbom za bolji i pravedniji život.
Ova knjiga kada se pojavila iz tiska 1924. godine izazvala je veliko zanimanje u Francuskoj pa je u samo 3 mjeseca doživjela 31 izdanje u više od sto tisuća primjeraka, a 1926. i svoje 50. izdanje što je poseban kuriozitet za izdavaštvo tog vremena. Zanimljivo je da ta knjiga prepoznata od prevoditelja Josipa Vandekar, pa je tako hrvatski prijevod napravljen prijevod prvog izdanja koji se pojavio u Hrvatskoj iste godine kao i originalno izdanje na francuskom jeziku što nije čest slučaj niti danas uz sve tehnološke i informacijske prednosti.
Puno je stvari koje povezuju Radića i Gandhija, ali su sigurno najznačajnije da su oba bili neustrašivi u svojem mirotvorstvu i nenasilju, nepopustljivi u kritici nepravde i nasilja bilo koje vrste, a ipak su završili svoj život nasilnom smrću – atentatom, Stjepan Radić u svojoj 57. godini života, a Mahatma Gandhi u svojoj 79. godini.

Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko – indijskog društva

Na početku obilježavanja ovog jubileja prisutnima se obrati Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko – indijskog društva koji je spomenuo veze koje spajaju dvije države, Indiju i Hrvatsku i želju da ova tri društva budu spona u što boljem povezivanju i upoznavanju dvaju država.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić koji je napisao veliki proslov ovom izdanju knjige, govorio je o stvarima koje povezuju djelovanje ova tri društva.

Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, doredsjednik HKD Napredak

U ime domaćina ovog jubileja, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, govorio je njegov dopredsjednik prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić. Posebno je istaknuo suradnju s Hrvatsko – Indijskim društvom s kojim su u protekle tri godine realizirali nekoliko značajnih događanja koja povezuju Hrvatsku i Indiju, te u najkraćim crtama predstavio rad i značaj HKD-a Napredak u svojih skoro 120 godina postojanja.

Saborski zastupnik Ivan Ćelić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

U pozdravnim govorima prisutnima su se obratili izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ivan Ćelić, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova, Karlo Kolesar, izaslanica ministrice kulture i medija gospođa Lidija Zozoli, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba i zastupnik u Skupštini grada Zagreba Svibor Jančić te Nj. E. Raj Kumar Srivastva, veleposlanika Republike Indije u Zagrebu.

Karlo Kolesar, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordana Grlić-Radmana

Izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Karlo Kolesar u svom pozdravnom govoru prenio je pozdrave ministra dr. sc. Gordana Grlića Radmana izrazivši njegovo žaljenje što nije mogao prisustvovati ovom događanju pri tome naglasivši kako prati rad sva tri društva i njihovu značajnu ulogu u promicanju hrvatske kulture i unapređenju odnosa s drugim narodima i njihovim kulturama te da će i ubuduće, koliko je god to moguće, pomagati njihovo djelovanje.

Svibor Jančić, izaslanik gradonačelnika Tomislava Tomaševića i zastupnik u Skupštini Grada Zagreba

I izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Svibor Jančić, čestitao je organizatorima obilježavanja ove obljetnice te naglasio da su činjenice iznesene u ovoj knjizi o Gandhiju i Radiću važne za mirotvorno djelovanje u svijetu kroz politiku nenasilja.

Nj. E. Raj Kumar Srivastva, veleposlanika Republike Indije u Zagrebu

Nj. E. Raj Kumar Srivastva, veleposlanika Republike Indije u Zagrebu uz riječi hvale organizatorima naglasio je da je i prošle godine kada je u povodu obilježavanja Gandhijevog rođendana bio u Napretku bilo riječi o još jednom velikom Hrvatu, Kristijanu Krekoviću, svjetski poznatom slikaru kojega su bolje poznavali u inozemstvu nego kod kuće, a bio je jedan od velikih prijatelja Mahatma Gandhije. Ovoga puta riječ je bila o hrvatskom političaru Stjepanu Radiću, Gandhijevom suvremeniku, koji je svoju politiku također gradio na principima borbe za bolji svijet nenasilnim metodama.

Akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i autor proslova u pretisku knjige Naš Gandhi

O samoj knjizi „Naš Gandhi“ govorio je autor proslova knjizi, akademik Mislav Ježić. U svom izlaganju nastojao je sagledati svu složenost povijesno-političkog i gospodarskog stanje u svijeta i vremena u kom su djelovali Mahatma Gandhi i Stjepan Radić. Kroz niz navedenih primjera pronalazio je poveznice koje su spajale dvojicu političara, koji se nisu osobno poznavali, a ipak imali su toliko toga zajedničkoga u svom političkom djelovanju.

Zaslov u knjizi „Naš Gandhi“ napisali su prof. dr. sc. Darko Žubrinić i Joginder Singh Nijjar.

Pokrovitelji obilježavanja ovog jubileja kao i ponovljenom i proširenom izdanju knjige Naš Gandhi su: Predsjednik RH Zoran Milanović, Hrvatski sabor, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb i Veleposlanstvo Republike Indije u Republici Hrvatskoj.

Mr. sc. Iva Mia Krušlin, voditeljica programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja Stjepana Radića i Mahatma Gandhija.

Program obilježavanja 150. Obljetnice rođenja Stjepana Radića i Mahatma Gandija vodila je mr. sc. Iva Mia Krušlin.