Hrvatska lirika posvećena Mirjani Bobanac

U četvrtak, 30. rujna 2021. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je glazbeno-poetska večer HRVATSKA LIRIKA U GLAZBI I POEZIJI koja se u organizaciji HKD Napredak održava već trinaestu godinu zaredom.

Ovogodišnja Lirika bila je posvećena Mirjani Bobanac, pjesnikinji i prijateljici umjetnosti koja nas je početkom ove godine zauvijek napustila.
Mirjana je godinama po odlasku u mirovinu okupljala glumce, pjevače, umjetnike i sve one kojima je umjetnost pri srcu. Dobri duh zagrebačkog HNK, kako su je mnogi voljeli zvati, okupljala je u svom Štaglju ljubitelje umjetnosti na ugodna druženja gdje su se svi osjećali dobro i gdje su svi mogli pružiti po nešto dobroga od sebe.
Mirjana Bobanac voljela je i Napredak, često je dolazila u njega i bila sudionik proteklih Lirika.
Ove godine na XIII. Hrvatskoj lirici u Napretkovom kulturnom centru okupili su se umjetnici, mladi i oni nešto stariji, koji su voljeli Mirjanu i kojima je ona uvijek bila „pri ruci“ za dobru riječ, poneki savjet, za ohrabrenje…

Na početku programa sve prisutne u ime organizatora Hrvatskog kulturnog društva Napredak pozdravio je Goran Štrbac, član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra.

O Mirjani Bobanac i Hrvatskoj lirici govorila je Arijana Gigliani Philipp, jedna od pokretačica ovog projekta čiji su pjevači, baš kao i ovaj put, kroz svoje nastupe stjecali dragocjeno iskustvo i pokazivali svoje umjetničke talente.

I ovoga puta bili su to mladi pjevači koji svojim nastupima obećavaju i pred kojima, nadajmo se, predstoji lijepa umjetnička karijera.
Ove večeri nastupili su: sopranistice Iva Macan, Magdalena Martinčić Magdalena Jeričević, Paula Tumir, Karla Forjan, Rea Veseli i Sara Koljnrekaj, tenor Danijel Halužan, bariton Antonio Ceković i bas Jakov Kalajžić.
Na programu su bila djela hrvatskih skladatelja Ivana pl. Zajca, Davora Bobića, Josipa Hatzea, Tomislava Uhlika, Milivoja Körblera, Blagoja Berse, Vinka Jeličanina i Dore Pejačević

Na početku i na kraju nastupila je i Arijana Giglijani Philip izvodeći Zajćevu ariju Jelene iz opere Nikola Šubić Zrinski i „Na gondoli“ iz Mletačke elegije.
Sve izvođače pratile su na glasoviru Dina Katnić i Josipa Hudeček.

Pjesme Mirjane Bobanac čitali su njeni prijatelji, pjesnik Dragan Vicković i glumica Ana Merlin.
Čitajući Mirjanine stihove u rukama Ane Merlin odmotavala se rola s njenim pjesama, lagano prema svome kraju, baš kao što se lagano gasio i Mirjanin život.

Nisu se mogle sakriti ni suze u očima Ane Merlin, a ni mnogih koji su Mirjanu poznavali. Iako nas je napustila, ostala je s nama živjeti u svojim stihovima.