U Kiseljaku održana VI. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera, pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, u Općinskoj vijećnici u Kiseljaku u subotu, 20. lipnja 2020. godine, održana je VI. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

Domaćini članovima Središnje uprave bili su predsjednik Napretkove podružnice u Kiseljaku dr. sc. Ivo Miro Jović i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak.

U uvodnom dijelu sjednice, u ime Upravnog odbora podružnice Kiseljak, nazočne je pozdravila članica Upravnog odbora Ivana Ribičić koja je ujedno predstavila projekte i aktivnosti podružnice u Kiseljaku i zahvalila na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i odnosu Središnjice prema podružnici te poželjela sretan i uspješan rad članovima Središnje uprave. Nazočne je također pozdravila i ravnateljica Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Mirjana Medić.

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak uz riječi pozdrava i dobrodošlice pohvalio je dosadašnji rad i aktivnosti, istaknuvši kako je HKD Napredak središte kulturnih zbivanja na području općine Kiseljak.

Predsjednik HKD Napredak dr. Nikola Čiča zahvalio je na lijepim riječima dobrodošlice i iskazanom gostoprimstvu, kako načelniku Ramljaku tako i članovima Upravnog odbora podružnice u Kiseljaku te naglasio kako je Kiseljak odabran za sjednicu Središnje uprave upravo zbog odličnih rezultata koje u svom radu ostvaruje Napretkova podružnica Kiseljak.

Nakon usvajanja zapisnika s V. sjednice Središnje uprave održane u Jajcu, otvorena je rasprava o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Voditeljica Stručne službe HKD Napredak Dragana Radić Poljo istaknula je kako su svi zaključci i odluke realizirane, s izuzetkom onih koje nisu mogle biti realizirane uslijed pandemije koronavirusa.

Predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović prezentirao je članovima Središnje uprave izvješće o aktivnostima Povjerenstva za gospodarstvo u proteklom razdoblju. Izvješće Povjerenstva za mlade i stipendije, bila je također jedna od točaka dnevnog reda, koje je iznio predsjednik Povjerenstva za mlade i stipendije Josip Križanović. Istaknuo je da su ugovori o dodjeli stipendija u akademskoj 2019./2020. godini potpisani te da je HKD Napredak za stipendije u akademskoj 2019./2020. godini izdvojio ukupno 101.000,00 KM.

Središnja uprava informirana je i o financijskim izvješćima za 2019. godinu Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Napredak Futura d.o.o.

Predsjednik Povjerenstva za podružnice i članstvo i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Miroslav Landeka prezentirao je izvješće tog Povjerenstva te istaknuo da je Središnja uprava po raspisanom Natječaju za dodjelu projektnih sredstava aktivnim podružnicama za 2020. ukupno sufinancirala projekte podružnica u iznosu od 54.100,00 KM. Sva dodijeljena sredstva, sukladno odluci Središnje uprave, podružnicama su uplaćena. Povjerenstvo je između ostalog i utvrdilo prijedlog manifestacija podružnica koje su od posebnog interesa za HKD Napredak. Od iduće godine tih manifestacija bit će ukupno osam, a one podružnice koje su organizatori tih manifestacija dobit će potporu za njihovu provedbu.

Izvješće Povjerenstva za medije i izdavaštvo prezentirao je predsjednik Miroslav Landeka. Tema Napretkovog kalendara za 2021. godinu bit će vodopadi u BiH, a prema odluci Središnje uprave i prijedlogu povjerenstva kalendar će se već idućeg mjeseca naći u tisku. I Napretkov Godišnjak za 2021. godinu je u pripremi, a jedna od tema koja će se obraditi bit će vezana za Bleiburg i ovogodišnje misno slavlje koje je u Sarajevu predvodio kardinal Vinko Puljić. Također, bilo je riječi i o projektu tiskanja monografije „Austrougarske fortifikacije u BiH“ autora Manuela Martinovića, člana HKD Napredak, a koja bi se radila u nakladi Napretka.

Predsjednik HKD Napredak dr. Čiča informirao je članove Središnje uprave o nedavnom posjetu podružnici u Gradačcu te o zajedničkom koncertu svih nacionalnih kulturnih društava u BiH koji bi se trebao održati sredinom mjeseca srpnja u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.