Napretkova Večer opernih arija

Baš kao svake godine u posljednjih jedanaest godina, uoči kalendarskog početka ljeta, u Napretkovom kulturnom centru održan je koncert pod nazivom Večer opernih arija. Tako su protekloga četvrtka pjevači iz klase profesorice Arijane Gigliani Philipp imali prigodu u cjelovečernjem koncertu izvoditi neke od ponajboljih arija velikana opernog stvaralaštva. Nizali su se glazbeni biseri napisani iz pera Puccinija, Verdija, Pergolesija, Shuberta, Saint-Seansa i drugih majstora opernog skladanja koje su izvodili mladi umjetnici, a za što su nagrađeni velikim aplauzom publike. Većina mladih izvođača članovi su Napretka i pripadaju novoj generaciji koja će svoje glazbeno umijeće rado prikazati i publici na koncertima u drugim Napretkovim podružnicama.

Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu u svom pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo da mladi talenti svoje znanje stječu i prezentiraju u Napretku, a za što je uvelike zaslužna njihova profesorica Arijana Gigliani Philipp, dugogodišnja članica Napretka i inicijatorica brojnih glazbenih događanja u Napretkovom kulturnom centru. Dobar je to spoj Napretka i mladih umjetnika koji mladima daje mogućnost, a Napretku budućnost da djeluje u svom osnovnom poslanju kroz izobrazbu nadarenih učenika i stvaranju boljeg i naprednijeg društva.

Iako se nastup svih izvođača može ocijeniti vrlo uspješnim i ove večeri neki su pružili nešto više i za koju nijansu se odvojili od ostalih. Može se izdvojiti sjajan trio Paule Tumir, sopran, Antonija Cekovića, bariton u pratnji Karla Furić Glavića za klavirom.

Zapažena je odlična izvedba Bellinijeve La Sonnambula „Vi ravviso o luoghi ameni“ u izvedbi basa Donata Orlića kao i lepršave izvedbe sopranistica Magdalene Martinčić, Antonije Kurevija i Ive Šalić.

Uz već navedene, svoj doprinos odličnoj glazbenoj večeri dali su: sopranistice Iva Macan, Magdalena Jeričević i najmlađa Katarina Evseev, tenori Goran Babić i Daniel Halužan, te bas Jakov Kalajđić. Izvedbi kakvoj bi njeni pjevači trebali težiti pokazala je Arijana Gigliani Philipp izvodeći ariju Vissi d’ arte iz Puccinijeve Tosce, kao izvedbu Saint-Saensove Samson i Dalila “Mon coeur s’ouvre a ta voix”, a za što je nagrađena velikim aplauzom.

Sve izvođače pratile su na klaviru korepetitorice Dina Katnić i Josipa Hudeček. Bio je to i posljednji koncert u ovoj sezoni prije ljeta, a važno je naglasiti da je većina izvođača u protekloj sezoni osvojila više nagrada i odličnih rezultata na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.