U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti otvorena izložba fotografija Fides et honor

U srijedu, 12. svibnja 2021. godine u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na blagdan Svetoga Leopolda Mandića, najpoznatijeg hrvatskog sveca, otvorena je izložba fotografija Fides et honor, autora Dražena Zetića. Izložba je posvećena kulturnoj, povijesnoj i prirodnoj baštini Boke kotorske i bokeljskih Hrvata.

Treća je to izložba Dražena Zetića s različitim tematskim odabirom u nepuna dva mjeseca s tim da izložba Fides et honor zbog višegodišnjeg pripremnog rada zauzima posebno mjesto. Nakon izložbi u zagrebačkom Napretkovom kulturnom centru te izložbe u Hrvatskoj Kostajnici uslijedila je i dugo pripremana izložba u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zetić je prije više od deset godina započeo svoja istraživanja na području Boke kotorske obilazeći mnoga naselja od kojih su neka od njih trajno napuštena i ostavljena zaboravu. Ova izložba nastala je kroz period od 2015. do 2020. godine gdje Zetić pomno bilježi svojim objektivom brojne detalje kulturne i prirodne baštine na jugoistočnom prostoru Jadranskog mora. Ovaj fotografski materijal je ujedno vrijedna zabilješka kulturno-povijesne tradicije Hrvata koji na tom prostoru egzistiraju još od svog dolaska s posebnim osvrtom na Bokeljsku mornaricu koja baštini svoju tradiciju još od davne 809. godine. Zetić se na ovoj izložbi predstavio s 35 fotografija u kojima dominiraju detalji, izbor iz etnografske baštine, svečane odore i oružja Bokeljske mornarice s izvrsno izraženom strukturom materijala koje snima.
Izložba je obogaćena građom Arhiva HAZU-a koja je vezana uz povijest i baštinu Boke kotorske među kojima se tako nalaze isprava o posveti kotorske katedrale svetog Tripuna iz 1166., kao i Statut bratovštine svetog Duha u Kotoru iz 16. stoljeća, rukopis Pjesme bogoljubne razne iz 1640. napisan u Budvi hrvatskim jezikom, prijepis djela Podaci o civilnoj i vjerskoj povijesti grada Kotora u Dalmaciji Kornelija Flaminija iz 1759., te Kotorska knjiga raznovrsnog sadržaja iz 1759. Fides et honor (Vjera i čast), geslo je Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice osnovane 809. u Kotoru.

Izložbu je otvorio akademik Josip Pečarić koji je u svom govoru naglasio na važnost upoznavanja hrvatske javnosti s povijesti boke kotorske. Kad su u pitanju Hrvati Boke kotorske, u prethodnoj državi učinjen je memorocid i zato smo mi Hrvati iz Boke koji živimo u Hrvatskoj još prije više od 30 godina sebi kao cilj postavili povratak Hrvata Boke kotorske u svijest i savjest hrvatskih ljudi i hrvatske države, rekao je akademik Pečarić. U svom govoru akademik Pečarić citirao je uzoritog kardinala Alojzija Stepinca kada je rekao da svaki kamen Boke kotorske dovoljno jasno kazuje visoku kulturnu razinu hrvatskog življa te je ujedno i najbolji dokaz tko je zapravo autohtoni element Boke kotorske.

Roko Mišetić, zamjenik predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. podsjetio je na nedavno održani skup Identitet Hrvata Boke kotorske kojim se željela podići svijest o bogatom kulturnom nasljeđu ove zajednice, a ova izložba na najbolji način to ilustrira. Obilježje socijalnih identiteta je stvarane simbola pomoću kojih određene skupine postaju prepoznatljive i koji ih predstavljaju u širem društvenom okruženju. Upravo te simbole prepoznajemo na Zetićevim fotografijama. Kod Bokelja će prikazani detalji s odore mornara i časnika ili nošnje izazvati radost, nostalgiju i ponos, a kod ostalih posjetitelja znatiželju, rekao je Mišetić.

Upravitelj Arhiva i Knjižnice HAZU Marinko Vuković istaknuo je da fotografije Dražena Zetića bilježe bogatu baštinu na južnom rubu hrvatskog etničkog prostora koji Hrvati nastanjuju od svog doseljenja. Bokeljska mornarica najznačajniji je označitelj identiteta bokeljskih Hrvata, kako u Boki, tako i u iseljeništvu. Kroz svečanu mušku nošnju njenih pripadnika zrcali se pripadnost staležu povezanom s morem, vojskom i obranom u prošloj svakodnevici, a kroz žensku odjeću zrcali se pripadnost visokom stupnju građanske zapadnoeuropske kulture, s primjesama mediteranskih, dinarskih i orijentalnih kulturnih elemenata, kazao je Vuković.

Izložba Fides et honor otvorena je do 31. svibnja 2021. godine i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 16 sati u knjižnici HAZU-a, Strossmayerov trg 11.