Planinarski izlet Napretkovaca na Vugrovec

Proteklu nedjelju i prekrasan sunčani dan planinari PD Napredak – Stjepan Planić iskoristili su za odlazak na obližnje zagrebačko izletište Vugrovec na obroncima istočne Medvednice.

Ovoga puta na Vugrovec su krenuli i planinari PD Medveščak, koji su odabrali Vugrovec kako bi obilježili svoj dan. Prijašnjih godina to bi bilo na nekoj daljoj destinaciji, ali je pandemija sve „natjerala“ da želje prilagode trenutnim mogućnostima. To ipak nije bila zapreka za dobro raspoloženje svih onih koji su došli na izlet, a dobro druženje i dobra suradnja Napretkovaca i Medveščakovaca već je postala i tradicija.

Od zadnje autobusne stanice u Čučerju kreće lagani uspon šumskim stazama i preko lijepih livada s kojih se pruža pogled prema obroncima Medvednice. Staze nemaju većih uspona pa su tako povoljne za sve starosne skupine koje laganom šetnjom kroz prirodu stižu do Planinarskog doma Vugrovec.

Planinarski dom Vugrovec nalazi se na 45˚53̍32.9̎̎ N i 16˚06̍01.1̎ E na 235 metara u Gornjem Vugrovcu. Skriven je na šumovitom brežuljku iznad zagrebačkog prigradskog naselja Vugrovca. Kuću je izgradio zagrebački biskup Franjo Thauszy sredinom 18. stoljeća, i u kuriji je bilo sjedište upraviteljskog imanja. Najveća vrijednost imanja bili su vinogradi u okolici i poznato misno vino iz Vugrovca. Kurija je preuređena u planinarski dom prvi put 1951. godine. Danas je to sjedište HPD Sljeme. Od planinarskog doma vode označenje planinarske staze padinama Medvednice prema Gorščici, Lipi i drugima vrhovima Medvednice. U prizemlju doma su blagovaonice, kuhinja i prostorije za domara, a na katu restoran i spavaonice. Čuvar i vodtelj doma, gospodin Ivica Popović proveo nas je kroz dom i pokazao nam sve prostorije koje su renovirane, funkcionalne i predstavljaju tradicionalno prigorski uređen i opremljen prostor.

Zona Vugrovečkog kraja zanimljiva je i kao geomorfološki prostor gdje se mogu uočiti starost stijena i struktura slojeva koji mogu biti važni čimbenici za potrese i potresne zone koje se pružaju ovim prostorom. Mogu se uočiti rasjedne linije i padine i kosina koje ukazuju na kretanje tla poznatija kao klizišta prepoznatljiva su i po takozvanoj „pijanoj šumi“ gdje su stabla usmjerena na različite strane.
Nakon svečarskog druženja planinara ispred planinarskog doma na Vugrovcu u poslijepodnevnim satima izletnici su se vratili autobusom prema Zagrebu.

Foto: Kristina Stanković i Marta Marić