U gostima kao kod kuće


Most među narodima, projekt HKD Napredak kojim žele povezati kulture različitih naroda, bio je povod za posjetu Veleposlanstva Bosne i Hercegovine Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.
U četvrtak, 1. listopada 2020. godine Nj. E. dr. sc. Aleksandar Vranješ, Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj u pratnji Sanje Tančice, atašea za kulturu Veleposlanstva BiH, posjetili su HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu gdje su ih primili prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, Dopredsjednik Središnje Uprave HKD Napretka i Predsjednik Napretkovog kulturnog centra, Slavica Mijić Lukač, članica Predsjedništva Napretkovog kulturnog centra i Mario Milošević, Tajnik HKD Napredak – Glavne podružnice Zagreb.

HKD Napredak je još od vremena obnove svog djelovanja u Zagrebu imao odličnu suradnju s Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine kao i Kulturnim centrom BiH u Zagrebu, a sudeći po razgovoru, ta će se suradnja još više jačati, što su podržali svi sudionici održnih razgovora.
HKD Napredak ove godine proslavlja 30. godišnjicu obnove svog rada koju obilježava različitim manifestacijama u svojim podružnicama, a u Zagrebu je tim povodom predviđen i Simpozij posvećen djelovanju HKD Napredak koji će se održati od 5. do 8. studenoga 2020. godine. Pandemija COVID-a 19 u mnogome je izmijenila i reducirala programe koji su bili predviđeni u ovoj jubilarnoj godini, ali i pored toga Napredak je uspješno realizirao niz manifestacija, projekata i programa.

Most među narodima i obilježavanje 60. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Napretkovom stipendisti Ivi Andriću, bile su teme koje su pobudili veliko zanimanje gostiju koji su i sami dali svoje prijedloge na koji bi se način ta obljetnica mogla obilježiti na što kvalitetniji način. Pored međukulturalne suradnje, jedna od zanimljivih tema bila je i međureligijski dijalog u kojem se Napredak već ranijih godina iskazao kao odličan promotor i inicijator i organizator takvih susreta.

Dobre vibracije i razumijevanje u različitim temama razgovora koje su potaknute ovim susretom, rezultirale su novim idejama o zajedničkoj suradnji pa su se i gosti, predstavnici Veleposlanstva BiH u Napretkovom kulturnom centru, osjećali kao kod svoje kuće kako su nam i rekli, a mi se s time složili, budući da to i priliči dobrim prijateljima.