Održano predavanje Gandhi i Kreković povezujući Indiju i Hrvatsku


U petak, 2. listopada 2020. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održano je zanimljivo predavanje pod nazivom Mahatma Gandhi i Kristijan Kreković povezujući Indiju i Hrvatsku, a predavanje je održao prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.
Predavanju je prisustvovao Nj. E. Raj Kumar Srivastava, Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj čime je nastavio dobru tradiciju svog prethodnika i gostovanja u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu prigodom značajnih zajedničkih projekata Hrvatsko-indijskog društva i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Na početku predavanja u ime organizatora i domaćina prisutne je pozdravio Joginder Singh Nijjar, predsjednik Hrvatsko-indijskog društva kao i Nj. E. Raj Kumar Srivastava, Veleposlanik Indije, koji je izrazio zadovoljstvo pozivom i dobrom suradnjom Napretka i Hrvatsko indijskog društva. Prigodnim kratkim govorom prisutnima se obratio i akademik Mislav Ježić, veliki poznavatelj indijske kulture. Nakon pozdravnog govora profesor Žubrinić uručio je veleposlaniku Indije i predsjedniku Hrvatsko-indijskog društva darove vezane uz djelo svjetski poznatog hrvatskog slikara Kristijana Krekovića.

Kristijan Kreković je jedan od najvećih hrvatskih slikara, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koji je studirao u Beču i Parizu, a veliki dio života proveo u Parizu, Peruu i Španjolskoj. U Palma de Mallorci izgradio je Muzej Kreković u kojem su pohranjena najvrjednija Krekovićeva djela. U svom ateljeu u Parizu 1936. godine portretirao je Mahatma Gandhija, najvećeg sina Indije, koji je bio i osobni Krekovićev prijatelj. Kreković je portretirao i mnoga druga velika svjetska imena poput kraljice Elizabete II, a živeći u Peruu veliki umjetnički opus posvetio je Inkama. Umro je 1985. godine u Palma de Mallorci i iza sebe ostavio ogroman umjetnički opus.

O svemu onome što je povezivalo Krekovića i Gandhija i koje su niti što i danas povezuju Indiju i Hrvatsku, govorio je profesor Darko Žubrinić koji već dugi niz godina istražuje Krekovićev rad i slobodno se može reći da je jedan od najvećih poznavatelja Krekovićevog djelovanja.

O istaknutom hrvatskom slikaru Kristijanu Krekoviću održao je niz javnih predavanja, a opsežan prikaz o Krekoviću priredio je na mrežnoj adresi croatianhistory. U svom predavanju posebno naglašava Krekovićeve nacrte svjetskoga mira, nove renesanse i svjetske vlasti. Mahatma Gandhi veoma je hvalio Krekovićevu umjetnost. Njihove osobne veze mogu se dokazati barem od 1931., a naročito zbog portreta dovršenoga 1936. za vrijeme Gandhijeva razmišljanja u Krekovićevom ateljeu u Parizu.

Profesor Darko Žubrinić veliki je poznavatelj i promotor hrvatske kulture, povijesti i znanosti, a posebno hrvatske glagoljice o kojoj je napisao niz članaka u različitim časopisima te 1994. objavi knjigu Hrvatska glagoljica. Izradio je računalne fontove sa znakovima hrvatske glagoljice, pleterne ornamentike i drugo, uz pomoć METAFONTA. Materijale koje je objavio putem interneta koriste mnoge institucije u domovini i svijetu. Od 1996. godine Darko Žubrinić je i član Hrvatskog kulturnog društva Napredak.