Šetnjom po Plešivici i samoborskim skrivenim kutcima


Iako smo se svi radovali plovidbi pored Cresa i Krka, jaki jugo i veliki valovi prisilili su nas da odgodimo put i sačekamo bolje vremenske prilike. Tako je PD Napredak – Stjepan Planić ovog vikenda, umjesto brodom, prošetao po obroncima Plešivice i Samoborskog gorja.

Osobnim automobilima odvezli smo se do Samobora, a onda šetnjom put vrha Plešivice na čijim se južnim padinama nalaze poznati plešivički vinogradi. Jaka južina između dvije ciklone mijenjala je vremensku sliku iz trena u tren. Od vedrine neba pa do olovnih svih oblaka stvarale su prekrasan ugođaj i slike krajolika u kojima se na trenutke pružao pogled južno sve do Ličke Plješivice i Kozare u Bosni te jugozapadno prema Kleku.
Nakon odmora i ručka u lovačkom domu Plešivica spustili smo se do Samobora, a onda šetnjom kroz samoborske skrivene kutke, ovaj put bez lokalnog vodiča, potražili smo slobodan stol u kafiću. Ove nedjelje bilo ga je izuzetno teško pronaći, baš kao da su svi samoborci i zagrebački dotepenci izišli u grad kako bi uhvati još pokoju zraku jesenjeg sunca. A onda, poznate samoborske kremšnite u Livadiću, kava za put i lagano prema Zagrebu do ponovnog izleta.

https://www.facebook.com/pdnapredak.stjepanplanic.9/