Tragom Bukovćevog opusa od Zagreba do Cavtata pa sve do Beča

Sinoć, 20. travnja 2022. godine članovi HKD Napretka posjetili su u velikom broju, dugo iščekivani, drugi dio izložbene trilogije posvećene djelu velikog hrvatskog slikara Vlahe Bukovca. Nakon retrospektivne izložbe Slavka Kopača u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu, Zagreb je ugostio u Klovićevim dvorima djela Vlahe Bukovca, od kojih su neka, po prvi put izložena javnosti.

Sutra, 22. travnja ove godine navršava se sto godina od smrti Vlahe Bukovca što ovoj izložbi daje i poseban jubilarni značaj, a u Klovićevim dvorima pored domaćih i europskih galerija, predstavljen je i veliki broj djela iz privatnih kolekcija.

Bukovčev je život i opus nastao u Zagrebu kad Bukovac postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara, prema toj karakteristici nazvanih Zagrebačka šarena škola. Zahvaljujući Bukovcu Zagreb će postati središnjim mjestom likovnih zbivanja čiji će utemeljiteljski zahvati prednjačiti pred ostalim gradovima u regiji. Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina ovog umjetnika koji upravo u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. Sudjelujući u društvenom životu Zagreba i družeći se s intelektualnom elitom, Bukovac će portretirati protagoniste ključnih obitelji poput Vranyczanyjevih, Pongračevih, Nossanovih, Miletića, Farkaša, Crnadaka ili Bergerovih, stoji u predgovoru zagrebačkoj izložbi.

Pored zagrebačkog opusa izložba obrađuje opus nastao u rodnom Cavtatu kada se Bukovac vraća svojim korijenima (1898. do 1902. godina), gdje također unosi novi život u društvenim i umjetničkim krugovima. Bukovac upravo u Cavtatu dostiže svoj umjetnički vrhunac i donosi najljepša ostvarenja plenerističkog  slikarstva. Nakon skoro četiri godine provedene u Cavtatu Bukovac se odlučio s obitelji  ponovno preseseliti u Beč. Uspjesima postignutim samostalnom izložbom u Beču, presudno utječe na njegov daljnji odlazak u Prag koji je nažalost, bio i njegovo posljednje životno odredište.

Ova izložba postavljena je kronološkim redom i paralelno prati i Bukovčev život kao i njegov utjecaj na stvaralaštvo. Uz slike izloženi su i različiti dokumenti iz njegovog života koji upotpunjuju sveukupni doživljaj njegovih djela.