Glazbena večer s ansamblom ZAGREB KLEZMER TRIO

 

Pozivamo Vas na glazbenu večer ansambla ZAGREB KLEZMER TRIO u sklopu EU projekta Napredovao bih koji organiziraju HKD NapredakNapretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Glazbena večer održati će se u srijedu, 27. travnja 2022. godine u 19,30 sati u Napretkovom kulturnom centru.

Klezmer žanr unatrag 50 godina ne prestaje osvajati srca publike i postaje nezaobilazni alat u izražavanju svih vrsta emocija na glazbenim instrumentima.
Isprepleten proturječnim raspoloženjima, ovaj stil obuhvaća melankoliju, neobuzdanu životnu  radost, bezbrižnost, ples, ali jednako može izmamiti i suze na oči…

 

Zagreb klezmer trio u svojem programu zrcali inovativnost obrada autentičnog klezmera s glazbenim utjecajem jazza, klasike i  orijentalnih melodija. U sklopu nastupa, članovi trija prezentirat će svoje instrumente, njihove karakteristike  i pokazati što svaki od njih može dočarati u tehnici izvođenja klezmera.

ZAGREB KLEZMER TRIO – Bruno Philipp, Mario Igrec i Dinko Stipaničev.

ZAGREB KLEZMER TRIO
Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja sviranja klezmera – glazbenog žanra prepoznatljivog po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Razni glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmera (rumunjska tradicija, bugarska tradicija, jazz, …) koji postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi. Klezmer u ovom sastavu triju instrumenata boju svojeg izraza duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Trio uz autorske kompozicije svojih članova jednako poseže za obradama glazbene tradicije tanga i utjecaja folklora s Istoka, ali i adventskih prigodnih pjesama U veljači 2021. Zagreb klezmer trio oprostio se od svojeg člana kontrabasista Mladena Barakovića na čije mjesto dolazi Dinko Stipaničev. Trio je do sada nastupao u okviru glazbenih festivala na Krku, Rabu, u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Koprivnici, Kopru, Tuhelju te dvaput bio gost na ‘Bijenalu plesa i glazbe’ u Trstu. Usporedo s instrumentalnim formama, Zagreb klezmer trio ostvaruje suradnju s plesačima u koreografiji pod nazivom ‘PUTOVANJE- glazba Europe’ u organizaciji Bet Israela s nastupima u Zagrebu, Trstu i Rijeci. U pripremi je izdanje novog studijskog nosača zvuka te objava  viralnog projekta “Novo i staro u klezmer glazbi” s autorskim kompozicijama i obradama Marija Igreca.

Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, trogodišnje usavršavanje nastavlja na  konzervatoriju u Parizu. Solistički je nastupio s brojnim relevantnim hrvatskim ansamblima te ostvario suradnju s uglednim dirigentima i kompozitorima. Član je više komornih sastava te je aktivan u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Predaje klarinet u statusu profesora savjetnika na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Mario Igrec diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a
‘Status’ za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.

Dinko Stipaničev magistrirao je klasični kontrabas 2018. godine na Glazbenoj akademiji u Skopju. Od 2019. godine bio je stalni član Simfonijskog  orkestra  Hrvatske  Radio  Televizije. Iste godine osnovao je i bend Re:Set s Vlatkom Butković i Zoranom Tomićem, s kojima stvara autorsku glazbu te potpisuje aranžmane na svim pjesmama koje bend stvara. U svojoj dinamičnojj glazbenoj karijeri Dinko je bio član mnogih bendova od kojih su neki Sick Swing Orchestra, Small House Brown, Swingers, Hard Time, Billie and the kids, Jewsers, No Mans Land itd. Redovito nastupa na koncertima klasične glazbe, jazz i blues koncertima u Hrvatskoj i  inozemstvu. Predaje kontrabas na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.