Svibanjski izlet na Grohot

Članovi PD Napredak – Stjepan Planić iskoristili su prvosvibanjski vikend i lijepo vrijeme između dviju ciklona da u nedjelju, 2. svibnja naprave planinarski izlet na obronke istočne Medvednice.

Nakon dužeg izbivanja s planinarskih staza uzrokovanih pandemijom koronavirusa Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić polako, ali sigurno vraća se planinarskim odredištima. Za početak na Medvednicu, poznatu, ali uvijek na svoj način zanimljivu. Oprezno, jer pandemija još uvijek nije prošla.

Ovoga puta odredište je bilo vrh Grohot koje se nalazi na 492 m/n.v. gdje je smješten planinarski dom Blaguša. Autobusom broj 270 iz Dupca nakon pola sata vožnje dolazi se do prigradskog naselja Blaguša koje je smješteno na putu od Sesveta prema Kašini u dolini potoka Kašine.

Naziv mu potječe od starog narodnog imena Blagonja, Blagus, a i kršćanskog imena Blaž. U neposrednoj blizini nalazi se arheološki lokalitet Staro selo te arheološki lokalitet Gradišće iz srednjeg vijeka. S nazivom Blaguša spominje se još od XIII. stoljeća, a u srednjem vijeku bilo je na području zemljišnog posjeda koje se nalazi pod nazivom “Terra casina cum Blagussa” (zemlja Kašina s Blagušom). Prvi puta naselje se spominje u povelji hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. iz 1217. godine. O samom gradu Blaguša prvi podatak je iz 1287. godine, kada se poimenice spominje Martin, gradski kaštelan Blaguše (“comes Martinus, castellanus de Blagusa”). Nešto kasnije Blaguša dolazi pod vlast zagrebačkog biskupa. Život na ovom području je u 13. stoljeću bio takav da se pojavila potreba zaštite prometnica, posjeda i naselja, pa se grade castrumi (utvrde). Postojanje castruma Blaguša potvrđeno je podatcima iz povijesnih isprava od kraja 13. do pred kraj 15. stoljeća. Danas više nema ni ostataka srednjovjekovne blaguške utvrde. Međutim, strmi brežuljak (na 245 metara nadmorske visine) sjeverno od sela Blaguše i danas se zove Gradište na kojem se nalazi plato gdje se nekada nalazila utvrda.

Od Blaguše vodi put laganim usponom prema vrhu kojim se za cca 1 sat i 30 minuta hoda dolazi do Planinarskog doma Blaguša. Ugodno mjesto za odmor i ljubazni domaćini gostima mogu ponuditi prigodnu okrjepu u piću, a s najavom mogu prirediti i planinarski ručak.

Nedaleko od doma nalazi se 14 metara visoka piramida sa koje se za lijepog vremena pruža prekrasan pogled na Posavinu, obronke Medvednice sa sljemenskim vrhom, a prema sjevero-zapadu pogled seže ka Ivanšćici, Ravnoj Gori i Strahinjčici.
Iako se s piramide vidjela kišna zavjesa iz pravca Ravne Gore, jak jugo je uspio rastjerati kišu pa nas je usprkos najavama lošeg vremena dobro vrijeme ipak poslužilo do kraja dana. Kraći odmor uz ugodno druženje, a onda ponovni povratak za Zagreb.