U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu otvorena izložba fotografija Krik s Banovine

U četvrtak, 29. travnja 2021. u prostorima Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Krik s Banovine, autora Dražena Zetića koju je organizirala Općina Donji Kukuruzari u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak.

U ime domaćina izložbe sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak koji je u kratkom emotivnom govoru iznio svoje dojmove prilikom nedavnog posjeta Banovini i Hrvatskoj Kostajnici gdje otvorena izložba u organizaciji Napretka posvećena Danu planeta Zemlja. Pozvao je sve prisutne da prema svojim mogućnostima pomognu u obnovi naježe stradalih mjesta na području Banovine.

Elena Pušeljić, studentica komunikologije pročitala je svoju priču „Grad koji se ne predaje“, posvećenu tragičnim događanjima na području pogođenom potresu s kojom je dobila drugu nagradu Društva katoličkih novinara.

Lucija Matković, načelnica Općine Donji Kukuruzari zahvalila je Napretku na gostoprimstvu i suradnji koju pokazuje u zajedničkim aktivnostima kao i autoru izložbe Draženu Zetiću koji je svojom izložbom potaknuo i senzibilizirao javnost za pomoć stradalima u potresu na Banovini.
Na području naše općine imamo 110 objekata s crvenom naljepnicom, od njih, 24 zahtijevaju hitno rušenje, a među ostalima također ima još onih koji su za rušenje ili zahtijevaju hitnu obnovu i sanaciju. Imamo 211 objekata označenih žutom naljepnicom i 504 objekta sa zelenim naljepnicama. Šezdeset postavljenih kontejnera zamijenilo je domove 60 obitelji stradalih u potresu, rekla je u svom govoru načelnica Matković.

Izložbom od 35 pomno odabranih fotografija načinjenih u danima kada je dijelio sudbinu mještana Donjih Kukuruzara i naselja Mečenčani prikazani su dramatični prizori nastali kao posljedica potresa. Ovom izložbom Dražen Zetić je nastojao približiti stvarnost ljudskih stradanja, „onih koji se nalaze negdje na periferiji“ i na dokumentaristički način zabilježiti, sve ono što mnogima sa strane, daleko od mjesta događanja, nije dostupno i ostaje zaboravljeno u mnoštvu drugih zbivanja. Kroz njegove fotografije isplivala je sudbina „malih ljudi“, onih koji su stradali i vremenom postaju samo statistička brojka.

Doc. dr. sc. Branko Murić, prodekan za znanost Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu pročitao je svoj tekst posvećen izložbi u kojem poziva na ljudsku solidarnost i jedinstvo u pomoći potrebitima.
Patnja i bol imaju svoja različita lica, a u Draženovim fotografijama ona su konkretna, sadašnja, naša. Patnja i bol imaju različite uzroke, u Draženovim fotografijama možemo vidjeti jedno propitivanje i o uzrocima, a ne samo prikaz posljedica. S patnjom i boli se susrećemo na različite načine i na njih odgovaramo na različite načine, a Draženove fotografije izražavaju suosjećanje i sućutnost, izražavaju njegovo „ja sam tu za tebe“, ne kao prolaznik nego kao onaj koji je čuo i živi onu prispodobu o dobrom Samarijancu. Dražen nije samo reporterski prošao ovim krajem, nego se suživio s tim krajem pomažući i iz te solidarnosti – koja je duboko kršćanska i vjernička solidarnost – izrasla je i ova komponenta njegovog umjetničkog izričaja i zabilježbe, rekao je u svom izlaganju docent Murić.

Izložba Krik s Banovine otvorena je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu do 15. svibnja 2021. godine i može se pogledati svakim radnim danom u vremenu od 10 do 17 sati.