Napretkovi stipendisti: “Stipendija predstavlja veliki poticaj studentima da izrastu u buduće znanstvenike, društveno važne i zaslužne ljude”

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oduvijek je skrbilo o mladima, posebice o nadarenim studentima i učenicima. Tome najbolje svjedoče oni sami. Mlada umjetnica Karla Šamadan, koja već teži životnim usponima i karijeri odlučila je nakon završetka srednje škole u Splitu otići u Englesku u Chichester Konzervatorij gdje trenutno završava studij glume, plesa i pjevanja. Karla nam je ispričala da je dio svog djetinjstva provela u Napretku u Splitu.

“U splitskom Napretku sam odrasla uz moju baku koja je tajnica od obnove Napretka u Splitu. Ona me učlanila u Napredak na dan mog rođenja. U ranom djetinjstvu s bakom sam često odlazila na posao, u ured i s uzbuđenjem promatrala sve što je radila. Napredak sam doživjela kao jednu veliku obitelj koja je uvijek bila potpora mnogima. Kroz organizaciju kulturnih programa uvijek su poticali mlade članove društva. Ponosna sam što sam bila u mogućnosti doprinijeti Društvu kao sudionica u realizaciji mnogih manifestacija. Veselim se svemu čime ću doprinijeti radu Napretka u budućnosti”, kaže za Hrvatski glasnik Šamadan.

Stipendija HKD Napredak Karli je mnogo pomogla i bila na određen način vjetar u leđa. Priča nam da su troškovi studiranja i života u Velikoj Britaniji veliki, ali da ne odustaje od svojih snova.

Karla Šamadan

“Život i obrazovanje u Engleskoj otvorili su mi mnoge prilike u svijetu umjetnosti. Posljednju godinu fakulteta ću završiti brojnim nastupima i koncertima, uključujući nadolazeći musical “Godspell” u kazalištu u Portsmouthu. U rujnu selim u London gdje ću imati priliku pohađati masterdegree na BIMM Institute of Music i raditi na svom albumu. S obzirom da moju obuku i trening čine ples, pjevanje i glume, veliki broj troškova odlazi na odjeću, kostime, literaturu i raznu pjevačku i glazbenu opremu. Zahvalna sam što mi je Napredak olakšao troškove života koje moja profesija i studij zahtijevaju”, istaknula je Karla.

Robert Petrović se još u srednjoj školi uključio u rad Napretka, prvobitno u tamburaški sastav, a kasnije je pomagao radu Napretka u Tuzli kroz brojne projekte. Robert je jedan od osnivača Udruge mladih HKD Napredak. Ponosan je na to što je Napredak dio njegova života već 20 godina.

Robert Petrović

“Rekao bih da je stipendija najmanje važna obzirom da sam od HKD Napredak dobio mnogo više od toga. Mnogo drugih “stipendija” kao što su neprocjenjive konekcije s ljudima iz raznih zemalja, trenuci sa tamburaškim orkestrom, Udrugom Mladih HKD Napredak Tuzla i još mnogo toga što je u to studentsko vrijeme činilo naše odrastanje. Stipendija mi je naravno pomogla, ali odgoj koji je Napredak utkao u moju generaciju je daleko najveća stipendija koju smo mogli dobiti”, istaknuo je Petrović.

O današnjoj povezanosti s Napretkom govorio nam je stipendist i student drugog ciklusa studija na Filozofskom fakultetu u Tuzli Toni Rajcer. Njemu je ova kulturna institucija pomogla, ne samo u stipendiranju nego je Toni danas dio velike Napretkove obitelji koja povezuje ljude diljem BiH, ali i u inozemstvu.

“U Napretku sam od prošle godine gdje sam aktivno sudjelovao kao volonter na XXI. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške. Tu sam upoznao mnoštvo ljudi i stekao brojna pozitivna iskustva. Nakon toga sam angažiran na poslovima tajnika HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla te sam član Mladih HKD Napredak, gdje se trudimo okupiti što više mladih osoba s različitih područja koji će prvotno izraditi prijateljske odnose, a onda i raditi na mnogim projektima unutar Napretka. Za Napredak sam čuo dok sam studirao Povijest na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ali i putem medija gdje tuzlanska podružnica Napretka redovito organizira brojne kulturne manifestacije“, rekao je Rajcer.

Toni Rajcer

U radu HKD Napredak Toni je pronašao inspiraciju za svoj magistarski rad.

“Trenutno sam na drugom ciklusu studija povijesti na Sveučilištu u Tuzli, gdje mi je i cilj da se kroz svoj magistarski rad dotaknem određene teme vezane za djelovanje HKD Napredak. Prvi put sam korisnik stipedije i za mene ovo predstavlja veliku olakšicu tijekom studiranja”, navodi Rajcer.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak od svog osnivanja 1902. godine otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započeo je plemenitu zadaću pomažući studentima i đacima. Pomagao je školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe. Ove godine je uspio omogućiti 120.000,00 KM za 90 stipendista.

“Za svaku od tih stipendija imamo određen iznos. Na taj način pokušavamo zadovoljiti sve kriterije onih studenata koji žele studirati. Pored fonda stipendija Ivo Andrić i Vladimir Prelog, imamo i fond Irine Kozarić koji dajemo socijalno ugroženim kategorijama studenata, gdje se prvenstveno gleda socijalna kategorija pa tek onda ocjene na fakultetu. Imamo i treću vrstu stipendija Ben Puljić, gdje privatni donator dodjeljuje stipendije studentima za koje on odluči. Ovo je najveći iznos koji smo podijelili u proteklih 10 godina. Smatram da je to naš mali doprinos i jedan od načina na koji želimo mlade ljude zadržati u Bosni i Hercegovini. Jedini uvjet koji zahtijevamo je da su ti mladi angažirani u HKD Napredak, da vole i žive Napredak”, naveo je predsjednik Središnje uprave Nikola Čiča.

Naši sugovornici ističu da je značaj stipendiranja u širem društvenom kontekstu mnogostruk. Jer, kako na kraju našeg razgovora dodaje Toni Rajcer, Napretkove stipendije omogućavaju pristup školovanju zaslužnim pojedincima, ali i onima koji bez financijske potpore ne bi imali omogućeno adekvatno školovanje, a koje zaslužuju.

Napretkova stipendija predstavlja veliki poticaj studentima da se aktivno nastave baviti znanošću i da izrastu u buduće znanstvenike, društveno važne i zaslužne osobe.

Ivana Perić/ Hrvatski glasnik