Svečano otvorenje devetog festivala “Ja BiH 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020.” u Klovićevim dvorima

U svečanoj atmosferi i prekrasnim prostorima galerije Klovićevi dvori 13. listopada u 19.30 h otvoren je deveti po redu festival Ja BiH 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020., naravno uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Organizatori festivala HKD Napredak i Udruženje za promicanje kulture i umjetnosti „ja bih“ i ovoga puta donose pomno birane sadržaje i to u godini kada HKD Napredak proslavlja 30 godina od obnove rada i  10 godišnju suradnju sa Udruženjem „ ja bih“.

Unatoč posebnim okolnostima uvjetovanih korona virusom COVID–19, posjetitelja, ljubitelja umjetnosti, kulture i glazbe prijateljske nam Bosne i Hercegovine nije nedostajalo, štoviše tražila se pozivnica više.

Festival je otvorio gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, sa porukom da su veze kulturnog i umjetničkog prijateljstva između dva grada i dvije države snažne i kao takve nezaobilazne, naglasivši kako ovaj festival sve ove godine to i dokazuje.

Prema programu prve večeri  prof.dr. Bojan Hadžihalilović s Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, otvorio je sjajnu i reprezentativnu izložbu plakata Mementos, grafičkog dizajnera Amera Mržljaka. Izložba predstavlja izbor intrigantnih i idejno vrlo kreativnih plakata koji su tematski vezani za razna kulturna dešavanja i uključuju festivalske, filmske, glazbene i kazališne plakate. Autor koristi plakat kao medij komunikacije kojim komentira aktualne trenutke u kojem su nastali. Neki od njih imaju tematski potencijal da budu angažirani i često provokativan izraz, dok se pred druge mogu postavljati drugi imperativi kao podizanje svijesti o nekom društvenom pitanju. Naime radi se o dvadesetak izdvojenih plakata koji su prvi puta u ovoj formi i formatu prezentirani zagrebačkoj publici.

Svečanost otvaranja uveličali su uz već spomenutoga gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, te uputili prigodne riječi dobrodošlice, domaćini festivala Ismet Efendić, predsjednik Udruženja za promicanje kulture i umjetnosti „ja bih“, zatim dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te Goran Štrbac u ime Napretkove Glavne podružnice i Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Za podizanje atmosfere, a i temperature, pobrinuo se glazbeni sastav Mavi Kan, kojeg čine vrsni glazbenici pod vodstvom Bruna Urlića, violina i vokal, Paul Kempf, klavir, Marko Matošević, bubnjevi, Henry Radanović, kontrabas, a krasi sjajni vokal Sakin Modronja. Svojim izvedbama oduševili su prisutne. Unatoč niskoj temperaturi uspjeli su raznježiti i otopiti srca prisutnih svojim izvedbama sevdalinki i autorskih kompozicija na vrlo zanimljiv i njima specifičan  način. Među posjetiteljima bila je Hanka Paldum, jedna od najpoznatijih  pjevačica sevdaha zbog koje su naši glazbenici, kako kažu imali dodatnu tremu.

Osim Hanke, bili su tu mnogi iz svijeta kulture, filma, glazbe i umjetnosti kao što su: redatelj Bobo Jelčić, dizajnerski dvojac Bruketa – Žunić, Đelo Jr Jusić, Paola Jusić, Ivica Propadalo sa suprugom Draganom, Hrvoje Pukšec, Nikola Dabac (CN), Deniza Denary (CN), Ada Berber, Katarina Milković Keka, mons Franjo Topić, počasni predsjednik HKD Napredak, dr.sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik NKC-a, prof.dr. Sead Berberović sa suprugom, dizajner Samir Šećerkadić, Borna Šecner, Širin Modronja, te brojni drugi.

Preostaje nam samo uspješno privesti i ostale dane festivala, filmske projekcije i već tradicionalno popularnu „Coolturnu špicu“.