Svakom karnevalu jednom dođe kraj!

Sinoć, 21. veljače 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru održana je tradicionalna priredba pod nazivom „Večer pod maskama“. Večer je to u kojoj „padaju maske“, večer u kojoj završava karnevalsko ludovanje i dolazi vrijeme korizme u kojem promišljamo o životu, sebi i svojim postupcima.

Ova večer u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, ovoga puta, okupila je velik broj mladih kostimiranih glazbenika otvorena srca, sa željom da ovaj svijet učine ljepšim, a ako ničim drugim, onda barem glazbom s kojom su uljepšali i ovu večer.

Kako bi večer tekla po protokolu pravoga karnevala, za to se pobrinuo Veliki karnevalski meštar Siniša Cmrk koji svojim duhovitim komentarima nasmijavao i velike i male. Kada je sve to pod palicom Velikog Meštra, sve je nekako lakše. Niti glazbenici imaju treme, a kada se po koji put i pogriješi, sve se to brzo zaboravi.

Kada je karneval, red je izabrati i najbolje maske. Iako je izbor bio težak, jer su sve maske i kostimi lijepi na svoj način, uvijek postoje i neki „malo ljepši“. Taj teški zadatak pripao je karnevalskom žiriju. Stručni karnevalski žiri u sastavu: Darinka, Ićo i „Mala“ Kata, ipak su došli do rezultata, pa je tako „Mišić iz Pepeljuge“ (Iris Ilić) zauzela 3. mjesto, a drugo mjesto zauzela je „Dvorska luda“ (Oskar Silvesti Valdevit). Prvo mjesto pripalo je „Maloj vještici s violinom“ (Nina Janković) koja sa svojih pet godina bila i najmlađi sudionik ove večeri. Svima njima pripale su simbolične nagrade, a najbolja nagrada za sve, bio je iskreni aplauz publike.

Po završetku prvog dijela programa u kojem su nastupili mladi glazbenici, kojima su svesrdno pomagali i njihovi nastavnici, uslijedio je program u kojem su se priključili i oni malo „vremešniji“. Tada je počelo karnevalsko druženje uz ples, krafne i sve ono što uz feštu ide.

Ovoga puta „Večer pod maskama“ organizirana je u sklopu projekta Napredovao bih koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt provode HKD Napredak, Napretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH.