Stvaralački nemiri Danka Ivšinovića

Sinoć, 20. veljače 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljana je knjiga „Talija i ja“, humoriste i književnika Danka Ivšinovića koja je po ocjeni Udruge hrvatskih aforista i humorista proglašena knjigom godine u 2022.

Danko Ivšinović do sada je  objavio pet knjiga epigrama, a posljednje dvije vezane su uz Napretkovu glavnu podružnicu u Zagrebu. 2017. objavio je knjigu „Preveslani veslaju, a protekle godine izišla je iz tiska zbirka epigrama znakovitoga imena „Talija i ja, koja je od 16 objavljenih knjiga u Hrvatskoj toga žanra, proglašena knjigom godine u 2022-oj godini. Uz Ivšinovićeve epigrame knjigu krase karkature koje je ilustrirao poznati karikaturista Nikola Listeš, jedan od najnagrađivanijih karikaturista u svijetu.

Recenzije su potpisali poznati hrvatski književnici: Akademik Luko Paljetak, Nikola Šimić Tonin i Ivo Mijo Andrić, a knjigu je uredio, kao i većinu prethodnih, književnik i novinar Mladen Vuković iz Splita.

Predstavljaći knjige u Napretkovom kulturnom centru bili su književnici Ivo Mijo Andrić i akademik Ante Matić, dok je predstavljanjem knjige moderirao Goran Štrbac, koji je u ime Centra pozdravio prisutne i predstavio sudionike ovog događanja.

Tijekom predstavljanja svatko od predstavljača odabrao je svoje favorite među napisanim epigramima. Interpretaciji epigrama priključio se  Damir Mesić sa svojim odabirom.

Epigrame najbolje poznaje onaj koji ih je i napisao, pa je tako glavnu ulogu izvođača preuzeo autor Danko Ivšinović koji svojim osebujnim izvođačkim stilom razveselio sve prisutne.

Knjiga osvaja svojom originalnošću, raznolikošću i kvalitetom sadržaja, dalekometnim porukama, rigorozno pročišćenom autocenzurom, podtekstovima koji prosječnog čitatelja educiraju i upotpunjavaju sadržaj, igrama riječi, koje ostavljaju bez riječi.

Uz obilatu porciju humora koju nam je priredio Ivšinović svojom knjigom u programu je nastupila Sofija Geček, učenica trećeg razreda Glazbene škole Blagoje Bersa – odsjek gitara u klasi profesorice Morane Pešutić, koja je izvela nekoliko skladbi pisanih za gitaru.

Za sve one koji to već nisu napravili i pročitali neka to učine što prije jer kako kažu:“Smijeh lijeći dušu, a ne šteti tijelu“, a dobro dođe i za razbijanje “crnih misli” pa makar se šalili i na svoj račun, ako za tuđi nemamo petlje.