„Treperava svjetlost“ zasjala i u Zagrebu

U subotu, 18. veljače 2023. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je zbirka pjesama pod naslovom „treperava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika, tiskana u povodu obilježavanja jubileja – 120 godina od osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Predstavljanje zbirke pjesama Treperava svjetlost bila je povod da se u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu okupe ljubitelji poezije koji te večeri mogli čuti stihove pjesnika koji su neke  od svojih pjesama objavili u nekom od Napretkovih izdanja, a posebno u Napretkovom godišnjaku koji izlazi još od davne 1907. godine.

Po riječima urednika Zbirke, Ante Zirduma, upravo je to bio i glavni kriterij po kojem su odabrani pjesnici našli svoje mjesto u ovoj zbirci. Po njegovim riječima bilo je važno da su ti pjesnici za svoga života, kao suvremenici Napretkovih izdanja, osobno svoje pjesme namijenili i objavili u Napretkovom godišnjaku. To je i razlog zašto se neki od poznatih pjesnika, iako nakon svoje smrti,objavljeni u Godišnjaku, nisu se našli u ovom odabiru.

Uz urednika Antu Zirduma, o knjizi su govorili Dražen Zetić, fotograf i književnik, član Društva hrvatskih književnika koji je ovoga puta bio u ulozi moderatora ovog predstavljanja te akademik Mile Pešorda koji je bio i prvi urednik Napretkovog godišnjaka nakon obnove rada HKD Napredak 1990. godine.

Mile Pešorda govorio je i o vremenu obnove rada HKD-a Napredak koji je ponovno obnovljeno u rujnu 1990. godine nakon njegovog prisilnog gašenja 1948. godine.

Pored predstavljača knjige, urednik Ante Zirdum dao je priliku i nekima od prisutnih književnika poput akademika Ante Matića, da pročitaju svoju pjesmu iz zbirke, ali i neku drugu po vlastitom odabir. Čak i neki od prisutne publike imali su priliku javno pročitati pjesmu koja ih je najviše dojmila.

Pjesničku večer obogatile su dodatno i mlade glazbenice, studentice završne godine Muzičke akademije u Zagrebu Ana Pešut, violina i Lucija Kuvežić, klavir. Osim njih, nastupile su i dvije mlade violinistice  Ena Zormanić i Nika Sliepčević, učenice Srednje glazbene škole Zlatko Baloković u Zagrebu.

Sve prisutne, a posebno goste iz Napretkove podružnice iz Viteza, pozdravio je Mario Milošević, tajnik zagrebačke Glavne podružnice HKD Napredak.