Skandinavska glazbena šetnja s okusima juga

U srijedu, 17. svibnja 2023. godine u dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održan je koncert pod nazivom DUO PIANO VIOLINO na kojem su nastupili talijanski glazbenici na Ivos Margoni na violini i Alessandro Stella na glasoviru. To je već drugi koncert ove godine koji su organizirali Talijanski institut iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Odličan „glazbeni dvojac“ sinoć je privukao poklonike dobre glazbe u Napretkov kulturni centar u Zagrebu gdje su mogli uživati u koncertu mladih talijanskih glazbenika koji su se svojim koncertom predstavili zagrebačkoj publici.

Prije početka koncerta u ime domaćina prisutne je pozdravio Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog Centra u Zagrebu te ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese, koji je izrazio zadovoljstvo što su se HKD Napredak i Talijanski institut za kulturu ponovno našli u organizaciji još jednog glazbenog događanja.

Alessandro Stella je umjetnik birane diskografije, a nastupao je velikim talijanskim, europskim i latinoameričkim gradovima uključujući Argentinu, Kubu, Francusku, Gruziju, Njemačku, Maroko, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku i Švicarsku. U Italiji je nastupao na nekim od najvažnijih koncertnih scena kao što su Accademia Chigiana, Rimska filharmonijska akademija, Unione Musicale – i na glavnim festivalima kao što su: Bari Piano Festival, Piano Sofia i Trame Sonore. Godine 2020. Osnovao je izdavačku kuću Extended Place.

Slavni suvremeni skladatelji napisali su mu, aranžirali ili posvetili važna djela koja je često izvodio i snimao kao svjetske praizvedbe. Alessandro Stella je studirao kod Franca Scoale i Marca Di Barija, a usavršavao se i kod Bruna Canina, Maurizija Pollinija i drugih velikih glazbenika u Italiji.

Ivoss Margoni rođen je 1999. godine, a studij violine započeo je već u dobi od šest godina. Osvojio je brojna domaća i međunarodna natjecanja, a 2018. Godine osvojio je Državnu nagradu za umjetnost, etablirajući se kao jedan od najzanimljivijih violinista svoje generacije.

Često izvodi komornu glazbu, surađivao je sa brojnim vrsnim umjetnicima, a redovito nastupa s pijanistom Allesandrom Stellom s kojim je snimio LP „Nordic Suite“ koji izlazi slijedeće jeseni u izdanju Extended Placea, a dio tog programa imala je priliku ćuti i zagrebačka publika. Nastupao je na brojnim natjecanjima gdje je osvajao priznanja. Svira violinu koju je izradio poznati majstor lutnji Gennaro De Francesco.

Pored opusa skandinavskih kompozitora koji su snimili na nosaču zvuka, u program su uvrstili i djela Marija Pilatija, Mauricea Ravela, te Capriccio n. 24 Nicolo Paganinija s kojim su oduševili prisutnu publiku u dvorani i nagrađeni velikim aplauzom.