Završnim ispitom na Sljemenu završena Opća planinarska škola

U nedjelju, 14. svibnja 2023. godine završena je Opća planinarska škola koju je ove godine organiziralo Planinarsko društvo Naftaplin iz Zagreba, a na kojoj su sudjelovali i članovi PD Napredak – Stjepan Planić.

Ovogodišnjoj Općoj planinarskoj školi koja je u nedjelju okončana završnim ispitom polaznika u Risovoj Jazbini na Sljemenu, planinarskom domu PD Naftaplina, a dobra iskustva ponijeli su s trodnevnog izleta na Mosor. Ove godine na školi je sudjelovalo šest članova našeg društva, ali zbog privatnih obveza njih troje nije pristupilo završnom ispitu i dobilo potvrdu o uspješno završenoj školi. Kako sami kažu, napravit će to već na slijedećoj školi u veljači 2024. godine jer su i na ovoj dosta toga naučili i ponijeli veoma dobre dojmove. Planinarsku školu od članova PD Napredak – Stjepan Planić završili su: Lidija Žilić, Gordana Pokrajac Perković i Tvrtko Perković.

I ovom prilikom zahvaljujemo našim prijateljima iz PD Naftaplina, a posebno voditeljici škole i predsjednici društva Ljerki Armano i njenim suradnicima s kojom naše društvo ima veoma dobru suradnju.

I ova škola pobudila je veliko zanimanje kod planinara, ali i potrebu da se o boravku u prirodi, a posebno u planinama, sazna i nauči nešto više. Raspon u godinama bio je raznolik što pokazuje  da za nova znanja, a posebno ona o prirodi i okolišu, uvijek mogu dobro koristiti.

Možda bi trebalo razmisliti da ovakav sadržaj bude i sastavni dio kurikuluma u školskoj nastave što bi imalo koristi za pojedinca (utjecaj na svijest kod mladih) kao i društvo u cjelini za bolje očuvanje i prirode i okoliša.