Poticanje/nudging za dobrobit turista i turističkih odredišta

U petak, 19. svibnja 2023. godine u prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, Institut za turizam u suradnji s HKD Napredak održao je XIX. Rasprave u turizmu. Ovoga puta tema Rasprave je bila „Primjena nudginga za upravljanje turističkim tokovima u destinaciji“.

Na početku XIX. Rasprava o turizmu sudionike i sve prisutne pozdravio je ravnatelj Instituta za turizam dr. sc. Damir Krešić.

U uvjetima klimatskih promjena kao i potrebe zaštite najčešće posjećivanih lokacija, upravljanje turističkim tokovima pred dionike u turizmu postavlja brojna pitanja koja traže brze i učinkovite odgovore.

Jedan od alata za kvalitetnije upravljanje oslanja se na bihevioralni pristup i u okviru toga na tzv. nudging odnosno poticanje turističke potražnje na donošenje društveno prihvatljivih odluka. Institut  za turizam izučava alat nudginga kroz projekt Erasmus+: Nudge My Tour, u cilju podizanja svijesti o biheviorističkoj znanost koja bi potakla održivo upravljanje turističkim tokovima te planiranje, upravljanje i promociju turističke destinacije.

Nakon uvodne prezentacije dr.sc. Snježane Boranić Živoder, uslijedila je panel rasprava na kojoj je sudjelovao Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko-kninske županije, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i dr.sc. Sanda Čorak, voditeljica projekta.

Ove rasprave namijenjene su stručnoj javnosti, medijima te svima koji su željeli saznati više o nudgingu kao alatu za upravljanje turističkom destinacijom. Nakon rasprava uslijedilo je neformalno druženje uz prigodni domjenak.