Sinoć je u Zagrebu otvoren tradicionalni festival prijateljstva „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“

U ponedjeljak, 14. studenoga 2022. godine u dvorani Matice hrvatske otvoren je jedanaesti po redu Festival prijateljstva „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“, koji se ove godine održava od 14. do 19. studenoga 2022. godine na nekoliko zagrebačkih lokacija.

I ove godine program je koncipiran s glazbenim, filmskim i izložbenim programima koji će se kroz narednih pet dana održavati u Matici hrvatskoj, Napretkovom kulturnom centru i kinu Tuškanac, a ulaz je slobodan za posjetitelje na svim događanjima.

Na početku otvaranja Festivala prijateljstva „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“ izvedena je i himna festivala pod nazivom “Gradovi su kao ljudi”, tekst i glazba Narcis Vučina, za koju je aranžman uradio Irhan Šehović. Izveo ju je novoosnovani sastav “Ja bih… i prijatelji”,  Ismet Efendić, vokal, Lara Silvesti Valdevit, violina, Edin Džaferagić, harmonika i Fuad Abdulov Fafa, gitara. Za svoje izvođenje od publike su izmamili veliki aplauz.

O festivalu i njegovom nastanku govorili su njegovi osnivači Ivica Propadalo i Ismet Efendić, dok je Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu govorio je o ulozi Napretka u ovom projektu. HKD Napredak je od samoga početka ovoga festival partner udruzi „Ja bih …“ u njegovoj organizaciji. Festival je koncipiran tako da se svake godine održava po pet dana kulturnih programa u Sarajevu i Zagrebu gdje se izmjenjuju kulturni sadržaji oba grada.

Festival je otvorio dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, društva koje ove godine obilježava 120 godina od svoga osnutka. Napredak je uvijek djelovao na povezivanju ljudi i kultura, pa je tako i ovaj festival još jedan doprinos suradnji gradova Zagreba i Sarajeva. Svim sudionicima i posjetiteljima poželio dobru zabavu uz odabrane programe koji će u narednim danima biti izvedeni u Zagrebu.

Na svečanom otvorenju festivala nastupio je Napretkov trio „Musica Salinea“. Trio čine tri uspješne i priznate akademske glazbenice: Klaviristica Alma Hodžić Pašić iz Tuzle, čelistica Lidija Paulin iz Banja Luke i violinistica Lorena Milina s otoka Korčule. Ovaj talentirani trio osnovala je Glavna Napretkova podružnica u Tuzli krajem 2020. godine, a na ovom festivalu po prvi put su se predstaviti zagrebačkoj publici.

U programu su  izvedena skladba Rudolfa MatzaTrio u C-duru za violinu, violončelo i glasovir“, Dore PejačevićTrio za violinu violončelo i glasovir Op. 29″ te ruskog skladatelja Antona ArenskyaKlavirski trio u d-molu op. 32″.  Svojom izvedbom izmamili su veliki aplauz publike.

Program festivala nastavlja se u utorak, 15. studenoga 2022. prikazivanjem dokumentarnoga filma u kinu Tuškanac, „Slike iz života bih filma“, autora Mustafe Mustafića te izložbom slika Admira Halilovića: „Slike i slavni modeli“ koja će biti postavljena u Napretkovom kulturnom centru.