Glazbena večer s okusima mladog vina

U petak, 11. studenoga 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru održana je po trinaesti put Hrvatska glazbena lirika u glazbi i poeziji. Bila je to još  jedna večer posvećena hrvatskim skladateljima i pjesnicima u izvođenju pjevača iz klase Arijane Gigliani Philipp te pjesnikinje Blanke Will i dramske umjetnice Ane Merlin.

Večer Svetog Martina nije mimoišla ovu glazbeno-poetsku večer,  pa je tako dijelom i izbor  pjesama i glazbe bio obojen  toplim tonovima jeseni, ljubavi i mladog vina.

Na pozornici su se izmjenjivali mladi solisti predvođeni svojom profesoricom Arijanom Gigliani Philipp uz klavirsku pratnju Dine Katnić i Josipe Hudeček.  U trenutcima glazbenog predaha, dvoranu su ispunjavali stihovi pjesnikinje Blanke Will koja je čitala svoju poeziju i Ane Merlin koja je za ovu večer odabrala pročitati prigodne pjesme nedavno preminule pjesnikinje Mirjane Bobanac koju smo imali priliku u više navrata ugostiti u Napretku. Njena poezija kao da je stvarana za večeri poput ove, pomiješane osjećajima ljubavi i čežnje s okusima mladog vina.

Mladi solisti svojim izvođenjem, po tko zna koji put, oduševili su prisutne i za svoj trud bili nagrađene velikim aplauzom. Većinu od njih imali smo prilike čuti i ranije i uvijek je to bila kvaliteta koja donosi svježinu na glazbenoj  sceni, što su potvrdile i nagrade na brojnim glazbenim natjecanjima.

Za ovu prigodu odabrana su djela Cossetta, Bobića, Uhlika, Zajca,  Hatza, Korblera, Odaka i Pejačević. Bilo je tu i izvrsnih obrada međimurskih narodnih pjesama koji su mladi solisti sjajno izveli.

Od mladih izvođača u njihovu profesoricu Arijanu Gigliani Philipp čuli smo slijedeče izvođače: Magdalena Jeričević, sopran, Katarina Evseev, sopran, Iva Macan, sopran, Karla Forjan, sopran, Kristina Strinić, sopran, Kristina Strinić, sopran, Magdalena Martinčić, sopran  Sara Koljnrekaj, sopran i Jakov Kalajžić, bas.

I na kraju programa, kako i dolikuje Danu Svetog Martina, druženje izvođača i publike nastavljeno je uz čašicu mladog vina.

Ova glazbena večer održana je u sklopu EU projekta Napredovao bih kojeg provodi HKD NapredakNapretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.