Sastanak čelništva Matice hrvatske i HKD Napredak

ZAGREB, 10. lipnja 2022. – U Matici hrvatskoj u Zagrebu održan je sastanak vodstva dviju temeljnih hrvatskih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Predsjedništvo Matice hrvatske sastalo se s predstavnicima Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Sastanku su iz Predsjedništva Matice hrvatske prisustvovali predsjednik Miro Gavran, potpredsjednik Mario Jareb, potpredsjednica Dubravka Oraić-Tolić, glavni tajnik Marijo Dominiković, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač, a iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak predsjednik Nikola Čiča, dopredsjednici Miroslav Landeka i Dražen Vikić-Topić i Vanda Babić Galić, članica Središnje uprave HKD Napredak.

U kontekstu godine u kojoj obje udruge slave svoje  obljetnice utemeljenja – Hrvatsko kulturno društvo Napredak 120. obljetnicu, a Matica hrvatska 180. obljetnicu, razgovaralo se o njihovoj povijesti, ustroju i programima, a naglasak je sastanka bio na promišljanju o modelima njihove suradnje. HKD Napredak ima 63 podružnice i 3 povjerenstva i više od četiri tisuće članova, a Matica hrvatska 126 ogranaka i više od četiri tisuće članova. Obje udruge djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva te je njihovo djelovanje usmjereno na bavljenje kulturom, umjetnošću, znanošću te gospodarstvom.

Na sastanku se razgovaralo i o suradnji između ogranaka MH i podružnica HKD Napredak. Dogovorena je suradnja na zajedničkoj promociji hrvatske književnosti i kulture u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o važnosti predstojećih općih  izbora u BiH.

Matica hrvatska i HKD Napredak dogovorili su da će sastaviti i javnosti uputiti zajednički proglas u povodu predstojećih izbora u BiH.