Ruska nacionalna manjina u Napretovom kulturnom centru obilježila praznik Maslenicu

U petak, 8. ožujka 2019. godine Nacionalna zajednica Rusa Hrvatske organizirala je u Napretkovom kulturnom centru proslavu tradicionalnog ruskog praznika „Maslenica“ i obilježili 8. ožujka – Međunarodni dan žena. Na početku programa, sve prisutne pozdravili su Anna Mišar, predsjednica Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske i Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine u Skupštini Grada Zagreba. U ime Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba sve prisutne pozdravio je Andrija Petrović, voditelj službe nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Maslenica je ruski praznik po staroslavenskim običajima koji predstavlja kraj zime i dolazak proljeća, a jedan je od najveselijih ruskih blagdana poznat još iz poganskog vremena. S obzirom da je do XIV. stoljeća početak godine u Rusiji padao u ožujak, dugo je za Slavene Maslenica značila i dolazak Nove godine. Dolaskom kršćanstva, Maslenica se počela obilježavati zadnji tjedan prije Velikog Posta, odnosno sedam tjedana prije Uskrsa. Maslenica po svojim obilježjima uvelike  sliči na vrijeme Fašnika i početak Korizme u katoličanstvu. Od pamtivijeka ljudi su poštivali Sunce – glavni izvor života, svjetla i topline pa iz tih razloga osnovni simbol Maslenice je okrugla palačinka koja simbolizira Sunce i konzumirajući nju, vjerovalo se da čovjek uzima i dio njegove moći i topline. Tih dana dočekuju se gosti, posjećuju prijatelj i organiziraju pučke zabave. Kako se to radi u Rusiji, pokazali su nam svojim igrokazom članovi ruskog  amaterskog zbora „Rabinjuška“ koji su odjeveni u tradicionalne ruske nošnje, kroz pjesmu i ples prikazali običaje Maslenice.

Po završetku programa u Napretkovom klubu priređene su tradicionalne masleničke palačinke i druge ruske delicije, gdje je nastavljeno zajedničko druženje  s članovima Napretka s kojima već duže vremena ostvaruju dobru suradnju.