Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

U četvrtak, 7. ožujka 2019. godine u Napretkovom kulturnom centru u organizaciji Agencije za elektroničke medije održan je okrugli stol te su tom prigodom predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima.

U diskusiji su, uz autore Preporuka – sportske novinare Romanu Eibl, Deu Redžić te Marina Šareca, sudjelovale potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden te ravnateljica hrvatskog sportskog muzeja Danira Bilić. Skup je moderirala Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije.

Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

U raspravu su se uključili drugi sudionici skupa – mediji, članovi sportskih klubova i saveza – razmjenjujući svoja iskustva i savjete vezane uz ovu važnu temu.

Mediji, posebice oni elektronički, najvažniji su u kreiranju odnosa prema ženskom sportu i prevladavanju vladajućih stereotipa. Oni imaju najviše utjecaja na gledatelje i navijače kada je riječ o povećanju zanimanja za ženski sport. Na njima je, stoga, i velika odgovornost za budućnost ženskog sporta i poboljšanje statusa sportašica u zajednici.

Dokument sadrži 11 preporuka medijima, ali i 7 preporuka za sportske saveze i klubove. Cijeli dokument sadrži više od 40 stranica analize, povijesnog pregleda nejednakosti ženskog sporta u odnosu na muški, ali i niz zanimljivih statističkih podataka.

Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

O samom projektu izrade Preporuka koautorica Romana Eibl je izjavila:”Tijekom tridesetogodišnjeg iskustva u sportskom novinarstvu nisam mogla ne primijetiti i ne osjetiti na vlastitoj koži koliko je u svim sferama društva, pa tako i u sportu i novinskim redakcijama, tvrdo ukorijenjen rodno diskriminirajući poredak. Zato su ove preporuke ne samo plod našeg istraživanja raznih znanstvenih opservacija na temu stereotipa i seksizma na temu sporta i žena u medijima, nego su Preporuke i rezultat osobnog iskustva. One nisu obvezujuće, ali su dobar prvi korak da se javni govor uredi s više poštovanja prema ženama.”

Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora svojom izjavom dala je punu podršku izradi jednog ovakvog dokumenta.

“Fantastično je da smo se oko ženskog sporta i elektroničkih medija udružili u zajednički projekt – Vijeće za elektroničke medije, Hrvatski olimpijski odbor i Vladin ured za ravnopravnost spolova. Sporazum koji smo potpisali rađen je na temelju rezultata istraživanja Mediteranske regulatorne mreže. Dogovoreno je da nastavimo zajednički raditi. Popularnost ženskog sporta i sportske zvijezde stvaraju elektronički mediji, zato je to važno za ženski sport, jer se danas kod nas ženski sport percipira kao manje zanimljiv, manje dinamičan i manje težak, zbog pravila u pojedinim sportovima. Područjem sporta dominiraju stereotipi, društvo ne stimulira žene za bavljenje sportom. U elektroničkim medijima se često manipulira sa ženstvenošću, a objektivno sportske redakcije nemaju dovoljno kapaciteta i novinarskih kadrova specijaliziranih za ženski sport. Ovakav način zajedničkog rada omogućuje nam da ojačamo interes za ženski sport te da dogovorimo statističko praćenje rezultata zajedničkih Preporuka i da moderniziramo sustav sporta u korist ženskog sporta, naročito ekipnog,” rekla je Paliković Gruden.

Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

Jedan od prisutnih na ovom Okruglom stolu bio je i nekadašnji izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević koji je dao punu podršku boljem medijskom praćenju žena u sportu. U svom govoru naglasio je da se moraju pronaći novac kako bi žene dobile bolji medijski tretman koji po svojim rezultatima i zaslužuju.

Ćiro Blažević je iskoristio priliku sportašicama čestitati Dan žena sa željom da to ne bude jedini dan kada će se o problemima žena u sportu ozbiljnije govoriti.