Napretkovo karnevalsko druženje u Kastvu i Matuljima

Napretkovo karnevalsko druženje u Kastvu i Matuljima

Prvu subotu ožujka 2019. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić, u suradnji s Planinarskim društvom Medveščak, iskoristilo je za posjet Kastvu i Matuljima.

Lijepo vrijeme i sunčan dan, pružili su mogućnost izletnicima da uživaju u prekrasnim pogledima na Kvarnerski zaljev i planine Gorskog kotara na čijim se vrhovima još ponegdje zadržao snijeg.
Grad Kastav smješten je iznad Rijeke na 365 m/nm. odakle se pruža pogled prema otocima Krku i Cresu kao i obroncima Učke.

Napretkovo karnevalsko druženje u Kastvu i Matuljima

Povijest Kastava seže u pretpovijesno doba, o čemu svjedoče i brojni arheološki nalazi iz vremena Japoda. Ime mu se povezuje s keltskom riječi kast (stijena), a po drugoj varijanti, nastala je od latinske riječi castelium (utvrda, dvorac).

O srednjovjekovnoj živosti na području Kastavštine svjedoče do danas očuvani vrijedni spomenici – gradski Kaštel, gradska Loža i Volta, crkva sv. Jelene Križarice, Trg Lokvina, ruševna Crekvina i crkvica Sv. Trojice, ali i mnoštvo detalja ugrađenih u kamenu jezgru ovoga grada. Uz brojne povijesne objekte uz Kastav je satkano i puno različitih legendi koje je ispričala voditeljica turističkog ureda u Kastvu i pokazala nam najvažnije povijesne znamenitosti. O iznimno bogatoj povijesti grada Kastva svjedoče zapisi u mnogim knjigama; pisani ga dokumenti navode u svim važnijim izdanjima koja se bave hrvatskom poviješću, pa i poviješću ovoga dijela Europe.

Napretkovo karnevalsko druženje u Kastvu i Matuljima

Nakon šetnje okolicom Kastva i obilaska stare jezgre grada, drugi dio dana bio je rezerviran za Matulje gdje se tradicionalno svake godine u vrijeme karnevala održava smotra zvončarskih grupa kastavske regije. Među njima su i najpoznatiji Grobnički zvončari i Halubajski zvončari iz Viškova koji su stavljeni na UNESCO-ov popis kulturne nematerijalne baštine svijeta.

Prema starijim su pričama pastiri u proljeće, idući za ovcama u šumu podno Platka, navlačili ovčje kože i vješali oko struka kravlja zvonca, odvraćajući tako zle sile od svojih životinja. Vjerovali su da im zvona donose sreću, čine dobro, neprestano zvoneći kroz gusto crnilo neprohodnih šuma, vjerovali su da uroke zvonjavom uranjaju duboko u zemlju. I ove subote to im je pošlo za rukom, rastjerali su crne oblake i zle sile, pa je tako prvi ovogodišnji izlet prošao s lijepim vremenom u dobrom raspoloženju i zajedničkom druženju.

Napretkovo karnevalsko druženje u Kastvu i Matuljima