Prvi jesenji vikend u Logarskoj dolini

Za svoj prvi jesenji vikend članovi PD Napredak – Stjepan Planić odabrali su Logarsku dolinu, jedan od najljepših parkova prirode u Sloveniji. Iskusni planinari kažu da se kroz Logarsku dolinu hoda čulima, a s prvim udahom shvatite da je uistinu tako. Okružena je vrhovima Kamniško-savinjskih Alpa, stoga šetnja kroz ledeničku dolinu dugu sedam kilometara svakom posjetitelju na trenutke zaustavlja dah pobuđujući osjećaje strahopoštovanja prema tim predivnim predjelima.

Iako polazak nije obećavao puno (kišan dan i niski oblaci iznad Zagreba), svi oni koji su odoljeli „vremenskoj virozi“ imali su dan za pamćenje. Prognoza lijepoga vremena Nikole Vikić-Topića, našeg člana, pokazala se pouzdanom.

Organizatorica izleta Željka Fresl odlučila se za nestandardnu rutu preko Ljubljane i Kamnika pa su se tako iz autobusa, po izuzetno zahtjevnom putu, mogle vidjeti fantastične vizure Kamniško-savinjskih Alpa. To je produžilo putovanja, ali je zato dolazak u Logarsku dolinu pružio izuzetan užitak. Sunce je zasjalo iznad doline i kroz laganu izmaglicu koja se podizala, ukazali su se prekrasni alpski vrhovi. Svi izletnici uputili su se laganom šetnjom do slapa Rinka, izvora rijeke Savinje, i Orlova gnijezda. Skupina od petnaestak planinara raspoloženih za veći uspon popela se do doma na Okrešju (1396 mnv) odakle se pružao prekrasan pogled na cijelu Logarsku dolinu.

Na povratku u Zagreb izletnici su posjetili Celje gdje su mogli prošetati središtem grada i sjesti u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata.  Duž cijeloga putovanja Dragutin Vujić,  veteran zagrebačkog planinarstva, upoznao je izletnike s mnogim zanimljivim podatcima o mjestima, planinama i objektima uz koje smo prolazili.