Prve Ekonomske ćakule u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

Pozivamo Vas na prve Ekonomske ćakule u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1, koje će se održati u ponedjeljak, 24. listopada, 2022. s početkom u 19 sati. Gošća je Gordana Soldo, savjetnica Uprave FINE i članica radne skupine Ministarstva financija za uvođenje eura u Republiku Hrvatsku.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, još od davne 1902. godine od kada je osnovano obavlja plemenitu zadaću stipendiranja đaka i studenata osiguravajući na taj način temelj društva, a to je obrazovanje. Uz stipendiranje, Napredak se dosljedno već desetljećima bavi očuvanjem hrvatskog jezika, kulturne baštine i tradicije s posebnim naglaskom na kulturu Hrvata u  Bosni i Hercegovini. Uz važnu društvenu ulogu koju Napredak ima, kroz očuvanje hrvatskog jezika i kulture, stipendiranje studenata i đaka, neizostavan dio djelovanja Napretka je i jačanje gospodarstva i gospodarske pozicije Hrvata. Davne 1923. godine osnovana je Napretkova zadruga, koja je bila jedna od najvećih gospodarskih institucija svoga vremena. Cilj osnivanja Zadruge bio je da se pomognu privatne gospodarske inicijative, dok se dio novaca iz poslovanja Zadruge usmjeravao na financiranje temeljnih oblika Napretkova djelovanja. Upravo je Napretkov neboder u Zagrebu, čija gradnja je započela 1936. godine, izgrađen uz pomoć sredstava Zadruge i to u srcu Zagreba, baš kao što je i zamislio njen arhitekt Stjepan Planić.

Slijedom svega navedenoga razvila se ideja ovog našeg projekta Ekonomska ćakula, da upravo u prostorijama HKD Napredak, u Napretkovom neboderu, jednom mjesečno imamo susrete i razgovore s uglednim gostima iz područja ekonomije i gospodarstva, u kojima ćemo nastojati obraditi teme iz ovoga područja koje su u tom trenutku aktualna. Razgovori će biti u jednom ležernom, opuštenom tonu, stoga i ovaj naziv ćakula. Uz goste stručnjake, nastojat ćemo na zanimljiv i prvenstveno koristan i praktičan način približiti sve važne teme iz ekonomije široj publici, kako ono često kažu „običnom čovjeku“.

Razgovore s gostima – stručnjacima vodit će Matea Topić Crnoja, doktorandica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i naša članica.

Jedna od najaktualnijih tema – Euro u Republici Hrvatskoj upravo je i tema naše prve Ekonomske ćakule. Što će se sve promijeniti za potrošače, što za poduzeća, koji su tehnički i organizacijski aspekti prelaska na euro za banke i financijske institucije i na kraju dugoročno koje su koristi od eura za naše gospodarstvo, samo su dio pitanja na koja će nam odgovore dati naša gošća Gordana Soldo, savjetnica Uprave FINE i članica radne skupine Ministarstva financija za uvođenje eura u Republiku Hrvatsku.

Gordana Soldo stručnjakinja je za visoko specijalizirane financijske aktivnosti, kao što su rizici, upravljanje lošim portfeljem banaka, naplata potraživanja, te inovativna rješenja u bankarskom poslovanju. Bila je članica nacionalnih radnih skupina koje su radile na izradi zakonskih rješenja iz ovih područja. Kako sama kaže njena poslovna misija je unaprijediti poslovanje banka i financijskih institucija, kako bi klijenti imali što bolju uslugu i osigurati provedbu digitalne transformacije u bankarstvu što bi u konačnici i društvo napravilo boljim.

Dobro nam došli!