Promovirana knjiga “Vjera i kultura” prof. dr. Franje Topića u Banja Luci

Piše: Anto Pranjkić

Knjiga prof. dr. Franje Topića “Vjera i kultura”, prema brojnim poznavateljima bosansko-hercegovačke društveno-političke i kulturne situacije, predstavlja jedan mali sažetak sveopćeg mišljenja  o fenomenu bosanskohercegovačkog pitanja u kontekstu višekulturalnosti i višekonfesionalnosti. Zato njezin autor nije slučajno dobio ovogodišnju Šestoaprilsku  nagradu za kulturu. Radi se o  čovjeku koji je na društveno-kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine više od tri desetljeća i u tom vremenu napravio je mnogo više nego su to činili i pojedini pokreti ili čak i institucije. Franjo Topić je čovjek-institucija, kažu mnogi, pa stoga nije čudo što se promocija njegove knjige “Vjera i kultura” organiziraju širom Europe.

U organizaciji podružnice HKD Napredak Banja Luka i Napretkovog kulturnog centra iz Zagreba u Biskupijskom dvoru u Banja Luci održana je 27. travnja promocija knjige na kojoj su djelo profesora Topića, na sebi svojstven način, predstavili: dr. Zlatko Kramarić, konzul RH u Banja Luci,  prof. dr. Miljenko Ančić i prof. dr. Miodrag Živanović.

Nazočnima se riječima dobrodošlice najprije obratila predsjednica Napretkove podružnice u Banja Luci gospođa Ružica Ševarika, koja se zahvalila prof. Topiću na pruženoj potpori i izrazila nadu u uspješan rad Podružnice u budućnosti. Naglasila je kako je ova promocija knjige samo prvi u nizu projekata Podružnice.

Konzul Republike Hrvatske u Banja Luci dr. Zlatko Kramarić profesora Topića poznaje dugi niz godina i kroz tu prizmu sagledao je profesorovu knjigu “Vjera i kultura” izražavajući svoje zadovoljstvo što je prof. Topić uspio zadržati suglasje između onoga što govori i onoga što radi, a posebno je istakao Topićevu opredijeljenost za dijalog i nadu:

Jedna od bitnih tema u ovoj knjizi je tema nade. Ono što je učinila jedna udruga kao što je Napredak na čelu s prof. Topićem je uistinu vrlo važno djelo. Jer, važno je znati kako su oni zapravo prepoznali ideje. Važno je znati kako je Napredak  prepoznao Andrića i Preloga. Malo je tko u svijetu imao takvu viziju. Ja sam išao u gimnaziju u kojoj je predavao Prelog i bio sam ponosan što sam išao u Gimnaziju u kojoj je on radio. Želim ovim ukazati na važnost  Napretkova djela i na način na koji bi zapravo danas trebali svi raditi pogotovo  prepoznavati te rijetke ljude u našem okruženju, a prof. Topić je to s sa svojim Napretkom uspijevao i još uspijeva, kazao je između ostaloga dr. Zlatko Kramarić, predstavljajući knjigu “Vjera i kultura” prof. dr. Franje Topića u Banja Luci.

Prof. dr. Miljenko Ančić govorio je o potrebi jače promocije sveopćih dobara, a kojih je mnogo u djelu prof. Topića.

Najprije se profesor Topić, kroz knjigu, bavi religioznim pitanjima koja muče suvremenoga čovjeka. On se propitkuje o nužnosti Crkve za spasenje, odnosu Kristove Crkve, pitanju prave Crkve i spasenja po Crkvi. U drugom dijelu svoje knjige profesor Topić se bavi jednom posebnom osobom u svojem životu, a to je Ivan Pavao Drugi Veliki. Treći dio knjige posvećen je ogledima prof. Topića o  HKD Napretku i odabranim temama iz kulture, a četvrti dio su prinosi i recenzije, nazočnima je iznio, između ostaloga,  kratak sažetak o knjizi prof. dr. Miljenko Ančić.

Skupu se obratio i prof. dr. Miodrag Živanović izražavajući svoje zadovoljstvo što je prof. Topić pišući svoje djelo pisao ga tako da nije pisao samo iz kuta promatranja angažmana institucija, nego na osnovu  sadržaja, koji je prožet s jedne strane, vjerom, a s druge strane kulturom.

Ovdje bih spomenuo kontekst pojmova “ja i drugi”, “mi i drugi” u ovom djelu.  To je jedna od velikih tema, ne samo teološkog viđenja ili  i religijskih stavova, nego želim da ona bude centralna ili stožerna tema o  sadašnjem životu, ali i o budućnosti. To je nešto čemu moramo dati posebnu važnost, kazao je, između ostaloga, prof. Živanović, ističući kako upravo odnos “Mi i drugi” i nosi ovu knjigu.

Autor knjige prof. dr. Franjo Topić zahvalio se organizatorima promocije i predstavljačima te naglasio važnost Napretka i njegovih koraka u prethodnih 30-tak godina ne samo u kulturnom nego i u humanitarnom pa i u sveopćem smislu.

Napredak je pokazao kako se može riječima i djelima raditi a da to nikom drugom ne smeta. U Napretku svi imaju mjesta. I Srbi i Muslimani. U Napretku stvarno svi imaju mjesta. Evo sad smo i u Banja Luci. Ovo je i naš grad. Želimo biti prisutni tu. Želimo da Napredak bude jedan od glavnih kamenčića u kulturnom mozaiku, kazao je ovom prigodom prof. dr. Franjo Topić.

U Predgovoru knjizi “Vjera i kultura” prof. Topić je napisao kako Napredak ima veliku recepciju javnosti, ne samo u domaćoj, nego, i u inozemnoj koja nadilazi uobičajena kulturna društva i udruge.  Radi se o društvu koje se bavi općim kulturnim programima, kao i dijalogom.

Knjiga “ Vjera i kultura” je sveopći Zbornik članaka, kako i Predgovoru ove knjige  reče još prof. Topić “što radove jednog autora sabiru na jedno mjesto, koje bi se inače rasute poteško mogle naći  po različitim knjigama i  časopisima, te se onda iz jedinstvenog čitanja mogu bolje razumjeti i autorovi stavovi i mišljenje o mnogim pitanjima”.