Preminuo akademik Berislav Topić bivši član Središnje uprave HKD Napredak

Zagreb – U ponedjeljak 4. 9. 2023. godine na svoj 92. rođendan u Zagrebu je preminuo redoviti član Akademije znanosti i umjetnosti BiH, akademik Berislav Topić i istaknuti član Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Akademik Berislav Topić rođen je 4. rujna 1931. godine u Širokom Brijegu. Diplomirao je 1958. na Stomatološkom odsjeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao 1965. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je 1968. i habilitirao. Godine 1972. postao je specijalista za bolesti usta i zuba i 1973. doktorirao. Od 1958. do 1962. radio je u polivalentnoj stomatološkoj službi kao stomatolog opće prakse u bolnici Sestre milosrdnice Zagreb, Medicinskom centru Labin, VMA Beograd, Vojnoj bolnici Sarajevo i Zdravstvenoj stanici Široki Brijeg. Od 1962. do 1993. je prvo asistent, zatim docent, pa izvanredni i redoviti profesor na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U periodu od 1994. do 2000. radio je kao redoviti profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova bibliografija sadržava više od 400 referencija: znanstvenih i stručnih radova, projekata, udžbenika, monografija, kongresnih referata, predavanja, recenzija, popularnih članaka, mentorstava u magisterijima i disertacijama.

Osim znanstvenog rada, obavljao je i dužnosti glavnog tajnika Društva liječnika BiH, upravnika Klinike Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te poslanika Zdravstveno-socijalnog vijeća Skupštine SRBiH za općine Široki Brijeg, Posušje i Grude. Član je Balkanske medicinske unije, British Society of Periodontology, Europskog znanstvenog društva za karijes (ORCA), Commision Oral Health, Research and Epidemiology FDI (CORE), European Association for Oral Medicine (EAOM). Pored toga, imao je i niz drugih funkcija, kao što su zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora UMC-a Sarajevo, prorektor za nastavu i znanost Univerziteta u Sarajevu, predsjednik Organizacijskog komiteta Sveučilište-danas u Dubrovniku, predsjednik Udruženja stomatologa Jugoslavije, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predsjednik Glavne podružnice HKD Napredak u Zagrebu od 1997.  do 2004.dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak u Sarajevu te član Upravnog odbora Fonda za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog HKD Napredak – Sarajevo. Bibliografski institut USA 1996. godine uvrstio ga u adresar Distinguish leadership. Godine 1999. organizirao je podružnicu HKD Napredak u New Yorku. Član je i Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo te predsjednik Odbora za etiku i deontologiju Hrvatske stomatološke komore Zagreb, kao i jedan od dva glavna urednika časopisa ANUBiH Acta Medica Academica (od 2005. do 2015).

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su nagrada „Veselin Masleša“ i 27. srpanj.

Sprovod akademika Berislava Topića održat će se 8. rujna 2023. godine na groblju Sv. Mihovila u Vignju na poluotoku Pelješac.

HKD Napredak upućuje izraze sućuti obitelji, prijateljima i kolegama akademika Berislava Topića.