U Sarajevu održana komemorativna sjednica za akademika Berislava Topića bivšeg člana Središnje uprave HKD Napredak

U ponedjeljak, 11. rujna 2023. godine u amfiteatru Akademije znanosti i umjetnosti BiH u Sarajevu održana je komemorativna sjednica za nedavno preminulog akademika i bivšeg člana Središnje uprave HKD Napredak Berislava Topića. Akademik Topić preminuo je u Zagrebu u ponedjeljak 4. rujna 2023. godine.

U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak na komemoraciji je govorio predsjednik dr. sc. Nikola Čiča:

“Poštovana obitelji pokojnog akademika Topića, članovi Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, članovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak i svi nazočni.

Danas se sjećamo i odajemo počast akademiku Berislavu Topiću, čovjeku koji je ne samo bio iznimno važan za znanost i akademsku zajednicu, već je također ostavio dubok trag u radu Hrvatskog kulturnog društva Napredak kao njegov član i dopredsjednik. Njegova uloga u našem društvu bila je neizmjerno značajna, oblikujući našu zajednicu na načine koji će se osjećati i u budućnosti.

Akademik Topić bio je neumoran borac za očuvanje hrvatske kulture, jezika i identiteta ne isključujući niti ostale kulture i identitete kojima je bio jednako posvećen. Njegova predanost našem društvu i njegovim ciljevima bila je nevjerojatna. Kroz mnoge godine rada, podučavao je i inspirirao generacije članova društva, potičući ih da njeguju svoje kulturne korijene i promiču hrvatsku kulturu u svijetu.

Njegova intelektualna dubina i stručnost bile su ključne u obogaćivanju programa društva, kao i u organizaciji raznih kulturnih događanja i edukativnih aktivnosti. Njegova nesebična podrška i mentorstvo ostavili su trajni dojam na sve nas.

Danas se, dok tugujemo zbog njegovog odlaska, prisjećamo njegovih mnogobrojnih doprinosa našem društvu. Njegova nasljeđa, kako u znanosti tako u kulturi, ostaju svjetionik koji će nas voditi u budućnosti. Nastavit ćemo s radom Hrvatskog kulturnog društva Napredak u duhu predanosti, strasti i ljubavi prema kulturi koju je akademik Topić utjelovljavao.

U ime svih nas, izražavam iskrenu sućut obitelji akademika Berislava Topića. Neka njegova duša počiva u miru, a njegovo nasljeđe neka nas nadahnjuje i vodi u budućnosti.

Hvala vam što ste se danas okupili kako bismo zajedno proslavili život ovog izvanrednog čovjeka, znanstvenika i istaknutog člana Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Počivao u miru Božjem!”

Na sjednici su također govorili i potpredsjednica ANU BiH akademkinja Lidija Lincender Cvijetić, koja je ujedno bila i moderator, te predsjednik Stomatološke komore Federacije BiH prim. drMirsad Tokić.

Komemorativnoj sjednici je uz članove obitelji, prijatelje i brojne članove akademske zajednice nazočio i akademik Josip Muselimović.