U Napretkovom kulturnom centru obilježena 90. obljetnica smrti dr. Ive Pilara

U nedjelju, 3. rujna 2023. godine u organizaciji Kraljevske akademije iz Zagreba obilježena je 90. obljetnica tragične pogibije Dr. Ive Pilara, a predavanje posvećeno djelu dr. Pilara održano je u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Polaganjem cvijeća na grob Dr. Ive Pilara na Mirogoju i misom zadušnicom u Crkvi ranjenog Isusa započelo je obilježavanje sjećanja na istaknutog  hrvatskog znanstvenika i publiciste koji je svojim djelima ostavio dubok trag u kulturnom, političkom i gospodarskom životu Hrvatske.

U dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu o djelu Dr. Pilara kroz predavanje „Dr. Ivo Pilar u svom i našem vremenu“ govorio je istaknuti hrvatski znanstvenik i povjesničar prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, predsjednik organizacijskog odbora obilježavanja dr. sc. Srećko Sladojev, a pročitano je i pismo prof. dr. sc. Željka Holjevca, ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koje je osnovano 1991. godine.

Dr. Ivo Pilar bio je znanstvenik i publicista širokog interesa, predsjednik Sociološkog društva u Zagrebu, a zanimljivo je da je bio prvi predsjednik Vegeterijanskog društva u počecima vegetarijanskog pokreta u Hrvatskoj i svijetu. Nije nebitan i građevinski doprinos Pilara u izgradnji Zagreba, a zanimao se za gospodarstvo i posebno bankarstvo.  Posebno je važna Pilarova knjiga Južnoslavensko pitanje i Svjetski rat, koja obzirom na proročanske raščlambe u njoj i danas privlači pozornost. Pseudonim „Lichtträger“ (lučonoša) kojim je potpisao svoju posljednju knjigu Uvijek iznova Srbija, možda ponajbolje portretira Pilara koji se tijekom života afirmirao kao pravnik u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a pisac je jedinstvene knjige o južnoslavenskom pitanju, pionir povijesne sociologije i političkog zemljopisa ili geopolitike u Hrvatskoj te teoretičar hrvatske građanske modernizacije i politički angažirani javni pregalac.

Institut društvenih znanosti Dr. Ivo Pilar danas je najveći i središnji javni institut u području društvenih znanosti u Hrvatskoj.