Preminula prof. dr. sc. Olga Carević najstarija članica HKD Napredak

S velikom tugom primili smo vijest da je u 96. godini preminula prof. dr. sc. Olga Carević, istaknuta znanstvenica i humanistkinja, najstarija članica HKD Napretka.

U čast njenog 94. rođendana 2019. godine smo u HKD Napredak – Napretkovom kulturnom centru organizirali posebno događanje pod nazivom „Večer s prof. dr. sc. Olgom Carević – znanstvenicom i humanistkinjom“, na kojem je učestvovala i sama slavljenica i gdje se, nakon projekcije filma „Prvakinje geste i riječi“ koji je posvečen njenom životu i radu, Olga obratila prisutnima s prigodnim govorom istaknuvši svoj društveni angažman protiv agresije na Hrvatsku, znanstvenu suradnju s Nobelovcem Christian De Diveom i akademikom Ivanom Supekom, kao i znanstvenu i humanitarnu suradnju s mojom malenkošću koju smo realizirali posljednih petnaestak godina. Nažalost proslavu njenog 95. rođendana koju smo planirali 2020. godine održati u HKD Napretku smo morali odgoditi zbog epidemioloških mjera protiv korona virusa, a posebno zbog brige za njezino zdravlje.

Olga Carević rođena je 9. travnja 1925. godine u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu i srednju školu.Poslije Drugog svjetskog rata došla je u Zagreb i upisala se na Farmaceutsko-biokemijski fakultet na kojem je diplomirala 1951. godine. Doktorsku disertaciju je obranila 1961. a habilitirala 1965. iz područja medicinske biokemije. Radila je i na Veterinarskom fakultetu, Institutu Ruđer Bošković i Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba. Boravila je na znanstvenim usavršavanjima u Engleskoj, Belgiji i SAD. Posebno je važno naglasiti da je sudjelovala u prvim istraživanjima u Plivi koja su rezultirala kasnije otrkićem azitromicina, poznatog kao Sumamed.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, prof. dr. sc. Olga Carević se kao Srpkinja koja je već pola stoljeća živjela u Zagrebu i prihvatila Hrvatsku kao svoju domovinu, javno suprostaviljala unutarnjoj i vanjskoj agresiji na Hrvatsku, zalagavši se za mir i suživot Hrvata i Srba, odnosno svih naroda koji žive u RH. Ova hrabra žena – „Junakinja našeg doba“ osim novinskih članaka i istupa protiv „Balvan revolucije“ i agresije na RH, koji su imali poseban odjek u domaćoj i međunarodnoj javnosti, objavila je i knjige „Srpski rod i Hrvatski dom“ i „Glas srca i razuma“. Napisala je ukupno još šest knjiga s tematikom suradnje među narodima i protiv rata, te još dvije knjige s tematikom znanosti, obrazovanja, humanosti i ekologije u zajedničkoj suradnji s mojom malenkošću, a to su „Znanost, humanost i ekologija“ i „Želja za znanjem“.

O duženjima s profesoricom Olgom Carević i našoj zajedničkoj suradnji posljednih petnaest godina njena života, u njenom nekadašnjem stanu u Palmotićevoj a zatim u Domu za starije osobe na Iblerovom trgu i kasnije u Domu na Lašćinskoj cesti pisat ću jednom drugom prilikom. Budući da je biografija profesorice Olge Carević posljednih dana objavljena u mnogim tiskovinama i elektronskim medijima, što je Olga itekako zaslužila, završit ću ovaj kratak tekst citatom Nobelovca Ive Andrića, koji sam posebno izabrao za nju.

„Ima ljudi čiji je život tako dobro ispunjenj da nas ni svojom smrću ne mogu obeshrabriti“

Pokoj vječni daruj Gospodine mojoj dragoj prijateljici Olgi Carević.

Prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić
Dopredsjednik HKD Napredak