Preminula kiparica i slikarica Ana Kovač, dugogodišnja članica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak

U utorak, 11. siječnja, je u 79. godini umrla kiparica i sikarica Ana Kovač, dugogodišnja članica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak.

Anica (pseud. Ana) Kovač, akademska kiparica, rođena je 22. travnja 1943. godine u Sarajevu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirala je i završila studij kiparstva 1968. godine u klasi Vale Michielia. Majstorsku kiparsku radionicu završila je kod prof. Antuna Augustinčića 1970. godine i bila suradnica do 1973. godine.

Članica ULUH-a je od 1968. godine. Iste godine stječe status samostalne umjetnice u HZSU. Od siječnja 1973. do srpnja 1992. bila je profesorica u školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a od 1997. godine ponovno je članica HDLU-a kada ostvaruje i status samostalne umjetnice u HZSU.

Bavila se i crtežom, ilustriranjem knjiga, scenografijom i kostimografijom. Samostalno je izlagala u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Foči, Travniku, Neumu, te u Danskoj i Španjolskoj, a skupno više puta.

Sudjelovala je pri osnivanju Udruge likovnih umjetnika i graditelja Hrvatskog kulturnog društva Napredak 1991. godine. Godine 1994. primljena je za redovitog člana Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.

Od lipnja 1994. godine Ana Kovač bila je aktivna članica Napretkove glavne podružnice u Zagrebu gdje je surađivala u različitim likovnim projektima. HKD Napredak organizirao je njenu posljednju samostalnu izložbu skulptura „Minijature“ koja je održana 2009. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Suosjećajući s obitelji, prijateljima i kolegama pokojne Ane u njihovoj boli, članovi Središnje uprave HKD Napredak, kao i svi uposlenici Napretka, predstavnici Napretkovih podružnica i udruga upućuju iskrenu sućut.